Forskare letar läskig mat från havet

När borstmasken leker är havsöringen sällan långt borta Foto: Göteborgs universitet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Många vill se hållbara alternativ till de mest populära matfiskarna. Och visst erbjuder den svenska västkusten en stor mängd outnyttjade resurser. I Danmark har man börjat äta invasiva smörbultar och i Asien är könsdelarna på en nyöppnad sjöborre rena delikatessen. För att inte tala om biffar på borstmask som blir en uppiggande protein-boost.

Nu vill forskare från Göteborgs universitet undersöka vilka arter som kan bli nya succéer på svenska tallrikar.

”Det nya är det främmande eller läskiga”

– Scary Seafood kan vara alger, marina djur eller delar av fisk och skaldjur som den “vanliga” konsumenten av olika anledningar inte äter idag. Kanske främst för att de inte finns att tillgå i handeln eller serveras på restauranger. Det nya är det främmande eller läskiga, säger forskaren Christin Appelqvist som leder projektet.

Sjöborrarnas taggar utgör ett effektiv skydd mot de flesta rovdjur, dock inte mot sjöfåglar och havskatter som inte låter sig skrämmas. Foto: Göteborgs universitet
Sjöpungar är snabbväxande djur som i dag odlas för att utvinna biogas. Om smaken uppskattas kan alltså många magar mättas. Foto: Göteborgs universitet

Projektets förstudie är nu igång och flera arter har redan valts ut.

”om Fiskejournalens läsare är nyfikna på några andra arter så tar jag gärna emot förslag”

– Några arter som vi kommer titta närmare på är maneter, hjärtmusslor, tångräkor, hästräkor, trollhummer och simkrabbor, men om Fiskejournalens läsare är nyfikna på några andra arter så tar jag gärna emot förslag, hälsar Christin Appelqvist.

Projektet finansieras bland annat av Leader Bohuskust och gränsbygd och Västra Götalandsregionen. Maritima klustret i Västsverige är en av parterna.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Publicerad: 19 January 2018
Av: Hans Hällman