Forskare och författare skickar brev till miljöministern

Erik Degerman är kritisk till den småskaliga vattenkraften.

Erik Degerman, känd författare till fiskevårdsbibeln Ekologisk fiskevård från 1998, och medförfattare till nya versionen Fiskevård – för friska fiskbestånd i friska vatten från Sportfiskarna, har skickat brev till miljöminister Karolina Skog.

Erik, som är miljöanalytiker vid SLU, deltar i kampanjen där Sveriges fiskemedia kräver att regeringen inte medger några undantag för de allra minsta småskaliga vattenkraftverken när det gäller miljöanpassning. Regeringen har aviserat en proposition om ny lagstiftning till sommaren 2017, men det finns risk för att de allra minsta småskaliga kommer att få undantag och rent av skydd mot avveckling av verksamheterna.

”…tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån”

Vad är problemet med dessa tusen minikraftverk och kanske 2000-5000 tusen dammar som inte längre används undrar vi?
– De utgör ju vandringshinder, det vet nog de flesta om idag. Men tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån, säger Erik.

Det Erik menar är att även om man bygger en fiskväg, så kvarstår dämmet. Och eftersom man byggde dammarna där det är störst fallhöjd, dämmer de över forsarna och strömsträckorna i snart sagt varje å i Sverige. Därmed förvandlas det som man normalt brukar betecknas som den ”ekologiska motorn” i dessa ekosystem, till sedimentbelagda sjöliknande system där den biologiska mångfalden utarmats.
– Ja, de arter av bottenfauna (insekter, red:s anmärkning) och fiskar som kännetecknar ett levande strömvattenekossystem försvinner, till exempel öring, harr med flera.

”De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster”

De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster, men då riktigt usla sådana eftersom vinsten per år ligger på några få tusenlappar. Med tanke på att de dessutom bidrar högst marginellt till Sveriges elproduktion, 0,19 procent, är det oroväckande om de skulle ges ett specialskydd mot miljöåtgärder, eller avveckling där det är det bästa för miljön, tycker vi som dragit igång kampanjen.

Tycker du likadant så bör även du skicka brevet som du hittar här.

 

Publicerad: 02 May 2017
Av: Hans Hällman