Forskare och författare skickar brev till miljöministern

Erik Degerman är kritisk till den småskaliga vattenkraften.

Erik Degerman, känd författare till fiskevårdsbibeln Ekologisk fiskevård från 1998, och medförfattare till nya versionen Fiskevård – för friska fiskbestånd i friska vatten från Sportfiskarna, har skickat brev till miljöminister Karolina Skog.

Erik, som är miljöanalytiker vid SLU, deltar i kampanjen där Sveriges fiskemedia kräver att regeringen inte medger några undantag för de allra minsta småskaliga vattenkraftverken när det gäller miljöanpassning. Regeringen har aviserat en proposition om ny lagstiftning till sommaren 2017, men det finns risk för att de allra minsta småskaliga kommer att få undantag och rent av skydd mot avveckling av verksamheterna.

”…tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån”

Vad är problemet med dessa tusen minikraftverk och kanske 2000-5000 tusen dammar som inte längre används undrar vi?
– De utgör ju vandringshinder, det vet nog de flesta om idag. Men tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån, säger Erik.

Det Erik menar är att även om man bygger en fiskväg, så kvarstår dämmet. Och eftersom man byggde dammarna där det är störst fallhöjd, dämmer de över forsarna och strömsträckorna i snart sagt varje å i Sverige. Därmed förvandlas det som man normalt brukar betecknas som den ”ekologiska motorn” i dessa ekosystem, till sedimentbelagda sjöliknande system där den biologiska mångfalden utarmats.
– Ja, de arter av bottenfauna (insekter, red:s anmärkning) och fiskar som kännetecknar ett levande strömvattenekossystem försvinner, till exempel öring, harr med flera.

”De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster”

De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster, men då riktigt usla sådana eftersom vinsten per år ligger på några få tusenlappar. Med tanke på att de dessutom bidrar högst marginellt till Sveriges elproduktion, 0,19 procent, är det oroväckande om de skulle ges ett specialskydd mot miljöåtgärder, eller avveckling där det är det bästa för miljön, tycker vi som dragit igång kampanjen.

Tycker du likadant så bör även du skicka brevet som du hittar här.

 

Annons
3 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

  • Läs gärna boken ”Frågetecken i norr” Författare Åke Söderlind Utgiven av Sveriges Radio 1963. Åke
    Söderlind förstod verkningarna av vattenkrafts byggnationerna. Låna boken via närmsta bibliotek, en läsvärd och intressant bok. Författaren hade redan vid utgåvan av boken klart för sig vad som skulle hända efter sönderbyggandet av våra strömmande vattendrag. Läs gärna ett stycke på sidan 68 ”injektion med baksmälla” och konstatera hur rätt han hade redan i 60-talets början.

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!