Forskare och författare skickar brev till miljöministern

Erik Degerman är kritisk till den småskaliga vattenkraften.

Erik Degerman, känd författare till fiskevårdsbibeln Ekologisk fiskevård från 1998, och medförfattare till nya versionen Fiskevård – för friska fiskbestånd i friska vatten från Sportfiskarna, har skickat brev till miljöminister Karolina Skog.

Erik, som är miljöanalytiker vid SLU, deltar i kampanjen där Sveriges fiskemedia kräver att regeringen inte medger några undantag för de allra minsta småskaliga vattenkraftverken när det gäller miljöanpassning. Regeringen har aviserat en proposition om ny lagstiftning till sommaren 2017, men det finns risk för att de allra minsta småskaliga kommer att få undantag och rent av skydd mot avveckling av verksamheterna.

”…tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån”

Vad är problemet med dessa tusen minikraftverk och kanske 2000-5000 tusen dammar som inte längre används undrar vi?
– De utgör ju vandringshinder, det vet nog de flesta om idag. Men tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån, säger Erik.

Det Erik menar är att även om man bygger en fiskväg, så kvarstår dämmet. Och eftersom man byggde dammarna där det är störst fallhöjd, dämmer de över forsarna och strömsträckorna i snart sagt varje å i Sverige. Därmed förvandlas det som man normalt brukar betecknas som den ”ekologiska motorn” i dessa ekosystem, till sedimentbelagda sjöliknande system där den biologiska mångfalden utarmats.
– Ja, de arter av bottenfauna (insekter, red:s anmärkning) och fiskar som kännetecknar ett levande strömvattenekossystem försvinner, till exempel öring, harr med flera.

”De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster”

De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster, men då riktigt usla sådana eftersom vinsten per år ligger på några få tusenlappar. Med tanke på att de dessutom bidrar högst marginellt till Sveriges elproduktion, 0,19 procent, är det oroväckande om de skulle ges ett specialskydd mot miljöåtgärder, eller avveckling där det är det bästa för miljön, tycker vi som dragit igång kampanjen.

Tycker du likadant så bör även du skicka brevet som du hittar här.

 

Annons
AKTUELLT

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!