Forskare och författare skickar brev till miljöministern

Erik Degerman är kritisk till den småskaliga vattenkraften.

Erik Degerman, känd författare till fiskevårdsbibeln Ekologisk fiskevård från 1998, och medförfattare till nya versionen Fiskevård – för friska fiskbestånd i friska vatten från Sportfiskarna, har skickat brev till miljöminister Karolina Skog.

Erik, som är miljöanalytiker vid SLU, deltar i kampanjen där Sveriges fiskemedia kräver att regeringen inte medger några undantag för de allra minsta småskaliga vattenkraftverken när det gäller miljöanpassning. Regeringen har aviserat en proposition om ny lagstiftning till sommaren 2017, men det finns risk för att de allra minsta småskaliga kommer att få undantag och rent av skydd mot avveckling av verksamheterna.

”…tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån”

Vad är problemet med dessa tusen minikraftverk och kanske 2000-5000 tusen dammar som inte längre används undrar vi?
– De utgör ju vandringshinder, det vet nog de flesta om idag. Men tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån, säger Erik.

Det Erik menar är att även om man bygger en fiskväg, så kvarstår dämmet. Och eftersom man byggde dammarna där det är störst fallhöjd, dämmer de över forsarna och strömsträckorna i snart sagt varje å i Sverige. Därmed förvandlas det som man normalt brukar betecknas som den ”ekologiska motorn” i dessa ekosystem, till sedimentbelagda sjöliknande system där den biologiska mångfalden utarmats.
– Ja, de arter av bottenfauna (insekter, red:s anmärkning) och fiskar som kännetecknar ett levande strömvattenekossystem försvinner, till exempel öring, harr med flera.

”De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster”

De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster, men då riktigt usla sådana eftersom vinsten per år ligger på några få tusenlappar. Med tanke på att de dessutom bidrar högst marginellt till Sveriges elproduktion, 0,19 procent, är det oroväckande om de skulle ges ett specialskydd mot miljöåtgärder, eller avveckling där det är det bästa för miljön, tycker vi som dragit igång kampanjen.

Tycker du likadant så bör även du skicka brevet som du hittar här.

 

Annons
AKTUELLT

Fullspäckat scenprogram på Sportfiskemässan

Jakub Vagner och Marko ”Markoolio” Lehtosalo är bara några av de färgstarka personer som kommer att medverka under Sportfiskemässan i Stockholm. Scenprogrammet är nu klart och bjuder på högklassig underhållning under samtliga dagar!

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!