Forskare och författare skickar brev till miljöministern

Erik Degerman är kritisk till den småskaliga vattenkraften.

Erik Degerman, känd författare till fiskevårdsbibeln Ekologisk fiskevård från 1998, och medförfattare till nya versionen Fiskevård – för friska fiskbestånd i friska vatten från Sportfiskarna, har skickat brev till miljöminister Karolina Skog.

Erik, som är miljöanalytiker vid SLU, deltar i kampanjen där Sveriges fiskemedia kräver att regeringen inte medger några undantag för de allra minsta småskaliga vattenkraftverken när det gäller miljöanpassning. Regeringen har aviserat en proposition om ny lagstiftning till sommaren 2017, men det finns risk för att de allra minsta småskaliga kommer att få undantag och rent av skydd mot avveckling av verksamheterna.

”…tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån”

Vad är problemet med dessa tusen minikraftverk och kanske 2000-5000 tusen dammar som inte längre används undrar vi?
– De utgör ju vandringshinder, det vet nog de flesta om idag. Men tyvärr tror också de flesta att man löser alla problem med dammar och kraftverk genom att bygga en fiskväg, men så är det långt ifrån, säger Erik.

Det Erik menar är att även om man bygger en fiskväg, så kvarstår dämmet. Och eftersom man byggde dammarna där det är störst fallhöjd, dämmer de över forsarna och strömsträckorna i snart sagt varje å i Sverige. Därmed förvandlas det som man normalt brukar betecknas som den ”ekologiska motorn” i dessa ekosystem, till sedimentbelagda sjöliknande system där den biologiska mångfalden utarmats.
– Ja, de arter av bottenfauna (insekter, red:s anmärkning) och fiskar som kännetecknar ett levande strömvattenekossystem försvinner, till exempel öring, harr med flera.

”De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster”

De tusen minsta kraftverken måste betecknas som hobbyverksamheter, eller möjligen biinkomster, men då riktigt usla sådana eftersom vinsten per år ligger på några få tusenlappar. Med tanke på att de dessutom bidrar högst marginellt till Sveriges elproduktion, 0,19 procent, är det oroväckande om de skulle ges ett specialskydd mot miljöåtgärder, eller avveckling där det är det bästa för miljön, tycker vi som dragit igång kampanjen.

Tycker du likadant så bör även du skicka brevet som du hittar här.

 

Annons
AKTUELLT

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Flugfiskade kustöring – fick hälleflundra

På våra breddgrader är det sällsynt att flugrullen förlorar 150 meter backing i ett nafs, men just det fick Hermann Kværnstuen Hartvigsen uppleva under hans senaste havsöringspass. Nytt norskt havöringsrekord? Nej, men en urstark hälleflundra på 13 kilo!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!