Forskare om norsk laxodling: Vi måste säga ifrån

Nej, det blir ingen mer odlad lax på skolbarnens tallrikar i Åre.

Femtekolonnare, korrupt, fuskare och mörk motkraft, ja är man forskare och presenterar kritiska resultat om norsk laxodling får man vara beredd på att angripas. Nyligen presenterade Morgenbladet en artikel där laxforskare berättar om påhopp, beskyllningar och uteblivna anslag till följd av sina vetenskapliga studier. Artikeln visar inte bara allvarliga hot mot den fria forskningen – den ger även många miljö- och hälsomässiga skäl till att ifrågasätta norskodlad lax på tallriken.

Norska laxodlingar går som tåget, trots att laxlus plågar och dödar miljontals laxar årligen. Parasiten kostade i fjol omkring 10 miljarder kronor och tycks inte gå att stoppa. Situationen förefaller ohållbar då lus, gifter, mediciner, näring, virus och bakterier kan flöda fritt från de öppna kassarna.

Laxlusen är en parasit som suger blod och äter kött från den angripna värden. Foto: Reidar Staalesen

Ändå siktar den norska regeringen på att femdubbla laxindustrin till år 2050 och statsminister Erna Solberg talar om en ”stor framtidsnäring”.
Politikernas positiva tongångar är förstås kopplade till de enorma vinster laxodlingarna ger.
Finns det också förlorare? Ja, förutom miljön, laxarna och alla de miljontals rensfiskar som tvingas ner i kassarna för att äta lus, finns det en rad forskare som upplever att deras karriärer hämmats av ”obekväma” forskningsresultat.
Ett sätt att skylla ifrån sig motgångar i karriären?

– Knappast, säger Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.

”Artikeln i Morgenbladet beskriver en systematisk och omfattande selektion av vilka forskningresultat som når allmänheten utifrån nyttan för laxindustrin”

– Artikeln i Morgenbladet beskriver en systematisk och omfattande selektion av vilka forskningresultat som når allmänheten utifrån nyttan för laxindustrin, förtydligar han.

Flera av forskarna berättar om en kultur där ”fel” resultat kan ge ödesdigra konsekvenser och där ledningen styr över vilka resultat som får presenteras.

”Vi måste säga ifrån”

Trots risken att personligen drabbas finns det många som kämpar för en öppen debatt.
– Vi måste säga ifrån, menar Anders Goksøyr, professor i miljöteknologi vid universitetet i Bergen.

Läs artikeln här.

Hans Hällman

Publicerad: 03 July 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: