Förslag förbjuder ankring vid sportfiske – men tillåter bottentrålning

Ryds har tillverkat många sportfiskebåter i olika storlekar och utförande. Foto Markus Lundgren

Länsstyrelsen föreslår att sportfiskare inte ska få ankra på Bratten. Däremot ska bottentrålning i området få fortsätta. ”Oerhört provocerande”, menar Sportfiskarna.

Bratten är ett Natura 2000-område i Skagerrak på 120 000 hektar, vars varierande djupbottnar erbjuder ett fint sportfiske. Men området ligger långt ute till havs och är svårt att nå för mindre båtar. Ett sätt att optimera fisket är att sova över i uppankrad båt, de dagar då vädret är gynnsamt.
Det vill Länsstyrelsen i Västra Götaland inte längre tillåta, enligt deras förslag till bevarandeplan. Däremot kommer bottentrålning att få fortsätta i området.
Sportfiskarna, som nu lämnat ett remissvar, är starkt kritiska mot förslaget.

”Länsstyrelsens uppmålade problembild av sportfisket på Bratten har sedan 2012 varit gravt osaklig”

– Länsstyrelsens uppmålade problembild av sportfisket på Bratten har sedan 2012 varit gravt osaklig. Man har envist påstått att sportfisket har en betydande påverkan på Brattens bevarandevärden. Men i det redovisade underlaget finns inget påvisbart samband med sportfiske. Istället framgår det med all tydlighet vilken fundamental påverkan som trålfisket har. Man kan fråga sig vilka motiv länsstyrelsen har för att agera på detta sätt, säger Sportfiskarnas biträdande generalsekreterare Anders Karlsson.

Även Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren är högst missnöjd med Länsstyrelsens förslag.

”Det hela är oerhört provocerande och vi förutsätter givetvis att ansvariga chefer gör en samlad bedömning i frågan”

-Det hela är oerhört provocerande och vi förutsätter givetvis att ansvariga chefer gör en samlad bedömning i frågan. Det är uppenbart att det här förslaget inte har sett dagens ljus särskilt långt utanför ansvarig handläggare, säger han.

Förutom förslaget om ankringsförbud vill Länsstyrelsen att sportfisket regleras bort från många raviner och hårdbottnar, samt att en uppföljning av efterlevnaden i de fiskefria områdena görs.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 13 December 2017
Av: Hans Hällman