Försurningen åter i fokus 2012

Bra med fokus på försurning av mark och vatten då problemet kvarstår. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Under 2012 hölls flera konferenser och seminarier med inriktning på försurning och kalkning vilket åter skapade fokus på försurningsproblematiken.

För en fråga som i stort sett är död i media är det mycket glädjande att det anordnades fyra större konferenser om försurningen 2012. Det finns ett behov av att lyfta frågan då försurningen kvarstår i stora områden. Positivt är dock att flera större forskningsprogram fortsätter att förbättra kunskapsläget.
– Det finns en uppenbar risk att exempelvis politiker inte förstår hur allvarligt problemet är om den allmänna hållningen är att ”problemet är löst”. Men miljökvalitetsmålet ”Bara naturlig försurning” kommer tyvärr inte att nås inom överskådlig framtid. Därför är det viktigt att kunskapen upprätthålls på våra länsstyrelser och att forskningen fortsätter om försurningen av mark och vatten, kommenterar Anders Karlsson, Sportfiskarnas fiskevårdsansvarige.
Följande konferenser anordnades 2012:
28-29 mars arrangerade Länsstyrelsen i Värmlands län en tvådagars träff om kalkning och fiskevård i Sunne för handläggare från länsstyrelserna.
26 april höll Gårdsjöstiftelsen en konferens med fokus på försurning och relaterade miljömål i Stenungsund.
3-4 oktober arrangerade HaV och Länsstyrelsen i Västra Götalands län en svensk-norsk försurnings- och kalkningskonferens i Göteborg.
13 november hölls ett seminarium om skogsmarksvittringens betydelse för vattenkvalitet och skogsproduktion på KSLA.

Neddragningar största försurningshotet på kort sikt
En kort sammanfattning av de olika konferenserna är att det finns en tydlig samstämmighet om vad som utgör de främsta kvarvarande källorna till fortsatt försurning: utsläpp av svavel och kväve från bland annat internationell sjöfart och en ökande försurningspåverkan från skogsbruk via uttag av biomassa som GROT.  Då de tidigare sura nedfallen reducerats avsevärt sker en återhämtning i hela landet men den är tyvärr långsam och i våra värst drabbade områden, exempelvis i sydvästra Sverige, är försurningen ett kvarstående problem. På kort sikt är därför sänkta kalkningsanslag det största hotet mot det biologiska livet i försurade vattendrag. Med 235 miljoner mindre i anslag till HaV 2013 finns anledning att oroa sig.
– Det kommer att bli svårt för länsstyrelserna att upprätthålla kalkningen, det finns en stor risk att kalkningsprojekt avslutas i förtid med risk för biologiska skador. Regeringens sänkning av anslaget till HaV med 235 miljoner inför 2013 kan nog sägas vara den värsta surstöten på många år, avslutar Anders Karlsson.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!