Annons
Annons

Fortsatt dispens för dioxinlax

Annons

Den svenska regeringen kommer att begära fortsatt dispens för försäljning av dioxinhaltig fisk i Sverige. Det meddelade landsbygdsminister Eskil Erlandsson på fredagen.
Efter att Livsmedelsverket meddelat sin åsikt att det inte längre är försvarligt att begära dispens trodde nog de flesta att regeringen skulle sälla sig till övriga EU-stater och säga nej till den giftiga fisken.
Men så blir alltså inte fallet. Regeringen vek ner sig för den, som vanligt, effektiva yrkesfiskelobbyn och kommer nu att begära fortsatt dispens. Eskil Erlandsson menar att man kan tackla problemet med ökad information och bättre kostråd. Alltså just det som Livsmedelsverket ansåg inte vara möjligt…
Besvikna kommentarer har redan kommit, bland annat från Världsnaturfonden.
– Det är beklagligt att regeringen tillåter ett fortsatt undantag. Dioxiner hör till de giftigaste ämnena i världen. Fet fisk från Östersjön, som strömming och lax, innehåller så höga dioxinhalter att de inte får användas som djurfoder. Nu har regeringen beslutat att den får säljas som matfisk, säger Inger Näslund, marinbiolog och expert på fiskefrågor på WWF.
Svenne Andersson

Lax från Östersjön får inte användas till djurfoder, men det är alltså OK att sälja den till människor, tycker regeringen.

LÄS OCKSÅ

Annons
39 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Är någon förvånad? Att ett fåtal yrkesfiskare har sån stark makt att man får igenom att vi ska äta giftig fisk. Vi sportfiskare borde anlita dessa lobbyister till våran sida för upenbarligen kan dom lobba bättre än sportfiskarna.

 • Det här är sjukt.
  Eskil riskerar nu att gå till historien som den man som utrotade sista torsken och som den som förgiftade våra barn…

 • Jonas:
  Jag tror nog att sälen kommer äta upp den sista torsken, inte Eskil ;)

 • Att se dessa sportfiskare leka med fisken, först fånga den genom att ”kroka” den, låta den kämpa sig utmattad och sedan släppa den lös är för mig ett djurplågeri som är obegripligt i dessa tider av debatter om djurplågeri mm. Om en ”husbehovsfiskare” fångar sin fisk för att sedan konsumera den har ju fisket ett syfte som kan kopplas ihop med det fisket som bedrevS av kustfolk förr i tiden och som också sportfisket härrör från. Jag förstår inte hur man kan plåga ett djur utan något som helst syfte förutom för sitt eget nöje skull. dvs som yrkesfiskare är jag helt chockerad!!

 • En yrkesfiskare på denna sida borde skämmas, gå och lägg dig och skäms hur ni förstör en resurs som borde komma fler till godo. Att låta ett fåtal förstöra hälsan för folk när lax i älvarna skulle ge så många fler chans att leva på turismen.

 • Förstår inte hur jag ska kunna skämmas det är väl inte jag eller min yrkeskår som har vräkt ut dessa dioxiner!! Får inte alla uttala sig här som har ett legitimt intresse i frågan!! bemöt mitt inlägg istället för att kasta ut en massa åsikter som är dekriminerande mot en yrkeskår.

 • Jag har absolut inget emot att den maritima resursen fördelas mellan yrkesfiskare,fritidsfiskare,husbehovsfiskare,sportfiskare och framförallt fisketurism men jag tycker inte att dom som bara plågar ett djur utan mening förutom för sitt eget nöjes skull skall få så mycket utrymme i detta forum. God natt!

 • -> Johnyfiskare
  Ja ni yrkesfiskare hanterar ju fisken så humant och varsamt. Levande fisk dumpas i botten av båten, både fångst och bifångst pressas till mos i botten av enorma trålar och de som klarar sig dumpas på is i lastrum för att gå kvävningsdöden till mötes. Städa rent framför egen dörr innan du gnäller om att plåga fisk…

 • Tack och lov för ett vettigt beslut.Varför ska bara sportfiskarna få leka med laxen för att sedan kasta den tillbaks förmodligen ordentligt skadad.
  Nej sluta lek med maten.

 • Bäste Jonnyfiskare.Var trålar man lax?
  Upplysningsvis kan jag berätta för dej att lax inte trålas, Sedan laxen fångats avblodas och rensas den,sedan blir den isad innan den hamnar i lastrummet.Så att någon risk för kvävning föreligger nog inte.
  Det är möjligt att den behandlas på annat sätt där du sett den trålas

 • Tänk om jägarna skulle börja skjuta rådjur med bedövningsmedel om och om igen bara för att alla skulle få skjuta ett rådjur. Kan faktiskt förstå resonemanget.

 • Frågan om undantag eller inte är inte en fråga vem som ska ha fisken.

  Regeringens beslut är att 1000-tals barn hälsa ska skadas för att rädda ett hundratal jobb.

  Tyvärr har detta försvunnit mycket i debatten och allt har gått ut på att rädda surströmmingen vilket också pressmeddelandet från regeringen visar. Även med slopat undantag hade vi kunnat få surströmming men då giftfri istället.

 • Giftfri: En tanke bara. Varför klarar gråsälen av att äta strömming varje dag och föröka sig som råttor, när en människa skulle dö knall och fall om den åt den?

 • Hmm,
  Undrar om inte en PR-byrå har slunkit in i tråden…
  Med falskt alias.
  Bra jobbat i sådana fall. Att styra om dioxindebatten till att bli djurplågeridebatt. Hatten av.
  Frågan är:
  Kan jag äta mina HR:ar även i framtiden?
  Törs jag göra sotare på strömmingen jag fångat?

 • det är bara till att äta på.. jag menar allt som vi stoppar i oss idag är ju livsfarligt… ät inte detta det e si, ät inte detta det e så.. man riskerar ju mer eller mindre att få cancer av att knyta skorna idag… går det åt hel..te när man äter nåt så får det väl göra det då.. kanske politikerna stannar upp i två sekunder och ”tänker till”………

 • Enligt livsmedelsverket:

  Är det farligt med dioxiner och PCB?
  Höga halter av dioxiner och PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena kan också påverka immunförsvaret, fortplantningsförmågan, hormonsystem samt orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även orsaka så kallad klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.

  Känsliga grupper
  Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB. Ämnena förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

  Rekommendationer
  Barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2–3 gånger per år, och övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka. Det gäller strömming, vildfångad – inte odlad – lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern och röding från Vättern. Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla havet.

  Märkligt att någon i överhuvud taget vill fånga sån fisk.
  Ännu märkligare för att sedan sälja den…
  Gigantiskt märkligt att staten tycker att det är ok. Finns det något exempel på när staten är synnerligen hård gällande giftbedömning?

 • Josef L: Gråsälarnas dräktighetsprocent har ökat till 60% tack vare minskningen av dioxin och PCB i Östersjön från en tidigare nivå på 9% när det var som värst på 70-talet. Nu har dock minskningen av gifterna avstannat och normal dräktighetsprocent borde vara 80%. Dom har fortsatt också försämrat immunförsvar.

  Ingen har påstått att människor dör knall och fall av att äta dioxinfisk, dock finns vetenskapliga studier att många svenskar som äter Östersjöfisk löper större risk för vissa typer av cancer, diabetes och det värsta att många barn skadas för resten av livet under fosterstadiet och amning.

 • På livsmedelsverket kan man läsa hur provtagningarna av dioxin och pcb går till. Tex. 2005. togs 2 prover på skarpsill, 8 på strömming i bottenviken, 22 på strömming i egentliga östersjön, och 6 prover på lax längs norrlandskusten. Ungefär 1 kilo strömming och 25 kilo lax. Verkar som man har ett verkligen stabilt underlag att bygga på när man dömer ut östersjöfisken!

 • Giftfri: Jag tycker att du borde lägga ner ditt krut på att förhindra att ddt kommer ut i naturen istället för att förbjuda att äta fisk. Verkar helsnurrigt.

 • Höga halter av dioxiner och PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Detta förklarar ju en hel del i varför de tänker som de gör!! De har ätit för tok för mycket av sin egenfångade fisk.

 • Ett garn står ofta ute ett dygn innan det vittjas.
  Snacka om djurplågeri där fisken stressas oerhört
  och plågas.
  Tycker det är synd att vi sportfiskare och yrkes
  fiskare inte sammarbetar.
  Får mina bästa tipps om bra fiske av dessa.
  De vet att sportfiske i olika former inte är ett
  hot mot dem.

 • Josef L:
  Om sälen tar den absolut sista torsken förebrår jag henne inte, hon vet inte bättre. Vad värre är, är att det är Eskil som gett henne möjligheten att ta den sista.

  Jag har inget emot yrkesfiskare. jag vill också kunna köpa fisk i affären. I mitt hemmavatten finns inte torsk, flundra, makrill, hummer, havskräfta, sik, sill/strömming etc. Vad som gör mig kraftigt irriterad är våra politikers och tjänstemäns förvaltning av bestånd och miljö.

 • Jonas: Och du blir inte överhuvudtaget irriterad utav att sälbestånden ökat med 1000% sedan 1976? Och att får skjuta lika många havsörnar som skarv på väskkusten? Det är inte Eskils fel, det är SNF, WWF och Lövins kompisar fel. Eskil har minskat det Svenska torskfisket på Västkusten till en tiondel emot var det var. Vi har aldrig någonsin i männsiskans historia fiskat så lite torsk i Kattegatt som det görs nu. Och vi har aldrig i Kattegatts historia haft så mycket säl som nu.

  Eller för att säga det med andra ord. Vikten på de sälar som ligger på Annholt väger mer än den vikt torsk som yrkesfisket tog upp förra året. Ingen i hela världen kan få mig och tro något annat än att det är Naturvårsverkets fel att vi inte har någon torsk i Kattegatt. Kräv avskjutning av säl nu för att rädda sportfisket, yrkesfisket och kustsamhällena.

 • Den som vill äta fisken gör det annars är det bara att låta bli. Dioxin och tumlare är bara svepskäl för att få bort nätfisket. Jag förstår inte varför det ska vara en sådan hetsk stämning mellan dessa fiskeslag. För ett tiotal år sedan fanns det mängder av nätfiskare, men mellan dem har det alltid funnits ett gott sjömansskap dvs man ger sig inte på varandra. När sportfisket satte fart började denna avundsjuka spridas på sjön. Naturligtvis finns det vettiga sportfiskare, men fanatikerna förtör stämningen på sjön. Varför inte acceptera varandra och ta hänsyn istället ?

  Mikael/fiskevattens ägare och fiskare

 • Andres:
  Nej, inget kommer bli bättre. Med den nya utsedda generaldirektören Björn Risinger så kommer snarare all form av fiske förbjudas. Och då talar vi om både sportfiske och yrkesfiske.

  Han är anhängare till WWF och är nog insyltad i för mycket för att kunna ta ett enda jobbigt beslut. Björn har garanterat sin lojalitet med bidragsmaffian och kommer inte tillåta att skjuta en enda säl om han inte måste.

 • Josef L: Nej, jag är inte speciellt bekymrad över att sälen ökat i antal. Det finns nog plats för oss all i guds hage ;-)

  Men visst, är det så att det finns för mycket säl lokalt någonstans så ser jag inga problem i att man skjuter av säl. Men nu Josef, du får ursäkta men jag är inte här för att diskutera sälar, yrkesfiskare eller skarvar. Jag är här för att jag ogillar Eskil som politiker och hans beslut att godkänna konsumtion av dioxin.

  Känn på den – Han kan hindra sveriges befolkning från att äta dioxin men han väljer att inte göra det…

 • Och det säger du efter du har skuldbelagt Eskil för att vara skyldig till att utrotat den sista torsken? Kändes som om det var en diskussion kring yrkesfiske. Men du kanske menade att det var Eskil själv som åt upp all torsk ;)

  Tror inte Eskil kan inte göra något. Folk äter fisk i vilket fall som helst. Och det är faktiskt så att människor måste ha friheten att bestämma över sitt eget liv. Vad skulle komma härnäst på förbudbordet? Bergsklättring, rökning eller symöte? Alla är ju på sitt sätt skadligt, men Eskil väljer att inte förbjuda det.

 • Som underlag till sina rapporter till EU om den giftiga östersjöfisken har livsmedelsverket från 2005 till 2009 sammanlagt provtagit,håll i er nu! 6 laxar 16 skarpsillar 58 strömmingar 1 abborre
  4 surströmmingar och 4 prover på löjrom.??? Och huvuddelen ligger under gränsvärdena. Det liknar ju mest någon hobbyverksamhet som man bedriver. Och det är nog inte så lätt att heta Eskil och ta beslut på sådana grunder.

 • Helt otroligt vad yrkesfiskarnas lobbyverksamhet infiltrerar sig, tilloch med här på Fiskejournalens hemsida. Man är ganska blåst på västkusten närmast hjärntvättade, vilket dokumentären Den sista torsken tydligt visade.

  Den här debatten är ganska talande för hur otroligt komplext detta med fisket är i Sverige. Att det här på Fiskejournalens hemsida knappt finns någon som reagerar mot denna dispans, snarare är det en majoritet av påhejare för detta. Det skulle ju innebära enormt mycket för möjligheten att stärka sportfisket i älvarna och ge laxen en chans till återhämtning m.m.

  Det finns nog inget hopp om att svenskar ska inse vilken enorm samhällsrikedom dvs, resurs för alla i samhället (inte bara ett fåtal yrkesfiskare) ett sportfiske värd namnet skulle vara för Sverige. Istället tänker de flesta bara på sig själv och talar som att dom skulle svälta ihjäl om dom inte fick ta upp, döda och tillreda fisken dom fiskar. Det är nog bara att ge upp tanken på en enad styrka som lobbar för samma sak…

 • Josef L:
  Nej Josef, där har du fel. Artikeln handlar om Eskils fortsatta önskan om dispens från ett av världens giftigaste ämnen. Mitt inlägg handlar inte om för eller emot yrkesfiske. Som jag redan förklarat har jag inga problem med yrkesfiskare. Jag har problem med Eskil.
  Jag tycker dina exempel över andra farliga saker som människor själva borde få bestämma över är ganska fåniga. Du borde, eftersom det här handlar om giftet dioxin, istället ge som exempel i samma paritet; Att Sverige (Eskil kanske?) borde begära undantag från IAEA för att vi ska få kunna sälja plutonium på ICA. Sen kan ju människor själv få välja om de vill köpa eller inte. Lite rekommendationer men absolut ingen varningstext på förpackningen…

  Jag upplever det som att du försöker provocera fram en ordväxling eller debatt. Efter min uppgivna kommentar om Eskils önskan om fortsatt dioxindispens, så har du kastat på mig sälar, yrkesfiskare och symöten. Vad är det du vill?

 • Andres: OM det är som du säger låter det väldigt märkligt.

  Ludde: Att kalla folk från Västkusten blåsta är inget bra sätt att vecka sympati. Om sportfisket skall ha en chans i framtiden, så måste sportfiskare lära sig dra jämt med yrkesfisket och att klara av att dela resursen. Som det är nu vänder opinionen emot sportfisket.

 • Jonas: Jag gillar helt enkelt inte onödiga förbud samt att jag inte gillar en oreglerad sälstam. Medan du inte gillar Eskil och ddt. Ingen har fel antar jag.

 • Hej,alla sportfiskare!
  Jag håller fullt med Johnny dån yrkeskår inte ska drabbas av andras nedsmutsning.Ett glädjande beslut av Eskil E. Du väljer faktiskt själv om du vill äta fisken eller ej och du tvingas inte äta lax under pistolhot. DENNA ÖNSKAN ATT FÖRBJUDA EXEMPELVIS LAXEN ÄR YTTERLIGARE ETT FÖRSÖK FRÅN SPORTFISKARNA ATT FÅ FISKEN FÖR SIG SJÄLVA. FÖRBUDET AV DRIVGARN STÅR SPORTFISKET BAKOM. NI HAR INGEN INKOMST AV FISKET UTAN FJANTAR BARA OMKRING PÅ SJÖN OCH SPYR UT MASSA AVGASAR TILL INGEN NYTTA DÅ NI KÖR FRAM OCH TILLBAKA SOM OM NI HADE ELD BAKTILL.

  ÅÅÅLFISKARE

 • Okej.

  Hur länge ska de här pågå innan Svensson vaknar och agerar?

  Vad krävs? Vad måste vi göra?

 • […] De produkter som säljs via hälsokostbranchen ger ofta inga eller ytterst få biverkningar och kan anses som ofarliga jämfört med många läkemedel. I dagarna kunde vi samtidigt läsa att Svenska regeringen, går emot hela EU och vill få dispens för att få fortsätta sälja dioxinförgiftad fisk: “Fortsatt dispens för dioxinlax”. […]

Annons
AKTUELLT

Här är Christians sjuka gäddtrippel

Han var nöjd med fisketuren efter att han lyckades bärga sin första tiokilosgädda. Men det skulle komma mer för Christian Berger – mycket mer. Första hugget kom redan efter tio kast. En gädda på 10,15 kilo fördelade på 120 centimeter. Men fiskelyckan var inte slut där. Efter en halvtimme smällde det till igen – och

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons