Fortum bryter mot lagen

Fortum vill bygga om sitt kraftverk i Edeforsen mellan Ljusdal och Järvsö. Enligt Älvräddarna bryter man mot lagen då fungerande fiskväg saknas i nuvarande anlägning.

Fortum vill bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, trots att det är en sträcka som är skyddad mot vattenkraft. Enligt Älvräddarna bryter kraftbolaget mot lagen redan innan de satt spaden i jorden.
Fortum har ansökt om att få bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, Ljusnan. För att kompensera den miljöpåverkan som myndigheter menar kommer att uppstå, vill Fortum bygga en fiskväg på platsen. Problemet, förutom att en sådan kompensation enligt Älvräddarnas expertis inte är möjlig med gällande lagstiftning, är att de redan är skyldiga att ha en fiskväg på platsen.
Älvräddarna refererar till ett dokument från 1910, där godkänner den dåvarande kung Gustaf V att man dämmer i Edeforsen, men endast under villkor att ”fri vandringsväg för fisken upprättas”. Man menar att detta villkor fortfarande gäller och Fortum själva skriver i handlingarna till domstolen att fiskvägen inte fungerar.
– Detta är ett villkorsbrott som dels har en straffskala på upp till två år, men framförallt kan leda till en ansökan om att återkalla tillståndet för nuvarande kraftstation med åtföljande utrivning, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
I ett brev till Fortums huvudkontor påpekar Älvräddarna detta men svaret från Fortum Corporate Relations Sweden och deras chef Birgitta Resvik förvånar.
– Birgitta Resvik och därmed Fortum påstår att de följer gällande lagar och bestämmelser. Det är ju alldeles uppenbart att det antingen är en lögn eller ett svar utan att ha fakta på bordet, säger Christer.
Nu har Älvräddarna åter skrivit till Fortum och krävt att bolaget ska utreda saken. Vi väntar med spänning på svaret…
Läs fler notiser om Fortum.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!