Fortum: Vi bryter inte mot lagen

Christer Borg från Älvräddarna (tv) ifrågasätter Fortums och Jens Bjöörns juridiska miljökompetens.

Älvräddarna beskyllde Fortum för att bryta mot lagen då man inte anlagt en fiskväg vid Edeforsen. Nu hör Fortum av sig till Fiskejournalen och tillbakavisar Älvräddarnas anklagelser.
– Detta är felaktigt. Fiskväg finns enligt föreskrifter, skriver kraftbolaget i ett mejl till Fiskejournalen.
Kraftbolaget Fortum ansöker om att få bygga om sitt kraftverk i skyddade Edeforsen, Ljusnan. Kraftbolaget erbjuder sig att bygga en fungerande fiskväg, för att kompensera den miljöpåverkan som myndigheter menar kommer att uppstå. Organisationen Älvräddarna menar att ett krav på fiskväg redan finns och drar slutsatsen att Fortum därmed bryter mot lagen som inte ser till att den fungerar. De refererar till ett dokument från 1910, där den dåvarande kung Gustaf V godkänner att Edeforsen dämms, men endast under villkor att ”fri vandringsväg för fisken upprättas”.
Från Fortums håll anser man dock att vandringsvägen, trots att den inte fungerar, är helt enligt föreskrifterna från 1910.
– Med de föreslagna åtgärderna kommer fiskvägen att bli väsentlig mer effektiv än idag, säger Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortum.

Älvräddarna står fast vid sin ståndpunkt
– Fortums och Jens Bjöörns påstående visar på vilken dålig nivå deras praktiska och juridiska miljökompetens ligger, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Enligt Älvräddarna är det ett vanligt missförstånd även bland de större kraftbolagen att tro att det räcker med ”en fiskväg” helt utan koppling till om den fungerar eller ej.
– Tillståndet som Fortum har för sin verksamhet från 1910 innebär att fiskvandringen ska säkerställas både för upp- och nedvandrande fisk, fortsätter Christer Borg.
–Att rättsordningen skulle kräva en lösning som inte fungerar är löjeväckande. Fortum har i sin ansökan om utbyggnad visat att deras verksamhet påverkar miljön i Edeforsen i strid med gällande tillstånd. De måste nu föreslå åtgärder så att fiskvägen efter 103 år äntligen kan börja fungera, detta utan att blanda in en utbyggnad av den skyddade forsen, avslutar Christer Borg.

Kammarkollegiet säger sitt
Älvräddarnas påstående/svar understryks av att Kammarkollegiet skickat en underrättelse till polisen.
”Kammarkollegiet finner att nuvarande vattenverksamhet inte följer för verksamheten gällande tillstånd meddelat 1910”, skriver man i brevet till polismyndigheten i Gävleborgs län.

Läs tidigare notiser om Fortum.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!