Fortum vill bygga ut skyddad älvsträcka

Fortum, som främst ägs av finska staten, har många kraftverk och intressen i Sverige. Här ser man Krångedes dammluckor. Foto: Stefan Sjödin, Fortum

Fortum vill öka elproduktionen i Edeforsen och avleda fem gånger mer vatten än idag. Miljödomstolen har sagt nej, men nu överklagar Fortum. ”För miljöns skull”, säger de.
Fortum vill riva det åldersdigna kraftverket i Edeforsen för att ersätta det med ett nytt och effektivare. Kraftverket ligger i en del av Ljusnan som har lagligt skydd i miljöbalken mot kraftutbyggnad, samt nära ett Natura 2000-område. Där tillåts ombyggnationer och effektiviseringar endast om det innebär en obetydlig miljöpåverkan. Därför avslog Mark- och miljödomstolen Fortums ansökan 2012. Men nu har Fortum överklagat med motiveringen:
”För att kunna öka produktionen, men också bättre värna den biologiska mångfalden vid Edeforsen, vill vi avleda mer vatten för kraftproduktion. Tack vare större möjlighet att avleda mera vatten förbi forsen kan mer naturliga förhållanden återskapas i forssträckan.”
Exakt hur miljön ska vinna på att mer vatten avleds förklaras dock inte av Fortum i pressmeddelandet. Tidigare erfarenheter och statistik av situationer där vatten avleds för kraftproduktion, talar snarare för att biodiversiteten försämras. Fiskejournalen fortsätter bevaka fallet med Edeforsen.

Fortum, som främst ägs av finska staten, har många kraftverk och intressen i Sverige. På bilden visas Krångedes dammluckor.
Foto: Stefan Sjödin, Fortum

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!