Fortum: Vinst viktigare än myggplåga

fortum bidrar till myggplåga

Forskare menar att det skulle vara möjligt att med reglering få bort merparten av myggplågan. Kraftbolaget Fortum ser inte dessa möjligheter.

Under många år har stora delar av nedre Dalälven plågats av mygg. Nu har länsstyrelsen i en rapport fastslagit att regleringen är en av de viktigaste orsakerna till plågan, något som stöds av Umeå universitets studier. Men Fortum vill inte minska sin produktion med ens knappa 1,5 procent för att minska myggplågan.
I måndags presenterade länsstyrelsen Gävleborg en slutrapport där de tre viktigaste åtgärderna för att få bukt med myggplågan är att ändra vattenregleringen i Dalälven, bruka strandängarna med slåtter och bete samt att använda bekämpningsmedlet Bti bara de värsta åren. I rapporten som heter ”Människor, mygg och natur vid nedre Dalälven”, stöds antagandena av forskare från KTH, som menar att det med dagens vattendomar och magasin skulle vara möjligt att med reglering få bort merparten av myggplågan.

Dålig ekonomi?
Enligt rapporten är viktigaste åtgärden att få bort översvämningarna under sommaren, då dessa skapar myggfabriker som genererar miljarder av plågsamma mygg. Däremot ska de naturliga översvämningarna under våren vara kvar, eftersom det är de som skapar de unika naturvärdena vid nedre Dalälven.
Fortums Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortum menar att det inte skulle vara ”produktionsekonomiskt möjligt”, vilket vi på Fiskejournalen inte kan tolka på annat sätt än att de inte vill minska sin produktion – på något sätt. Frågan vi ställer oss är om den ekonomiska marginalen på vattenkraftsproduktionen i Dalälven är så minimal att 1,4 procents minskning gör att det blir olönsamt att bedriva vattenkraft i älven.

Ologiskt resonemang
Älvräddarnas ordförande Christer Borg har svårt att se logiken i Fortums resonemang.
– Med en vinstmarginal på runt 75 procent eller mer än 30 öre/kWH antar jag att det inte skulle innebära någon kris om Fortum reglerade Dalälven på det sätt som rapporten och forskarna önskar, säger Borg.
Fortum menar också att de arbetar i en bransch som rör sig i ett kaos, eftersom de enligt Jens Bjöörn menar att det inte går att förutse vattenflöden i Dalälven, ett märkligt uttalande från en bransch som utmålar sig som bas för svensk elproduktion.
Mer att läsa finns här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!