”Förvalta varje laxbestånd beståndsanpassat”

Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg)

Fiskevårdaren Bernt Moberg med lax från Testeboån, ett av landets minsta bestånd. (Foto: Simon Moberg)

En beståndsanpassad förvaltning av Östersjölaxen efterfrågades av flertalet deltagare när landsbygdsdepartementet nyligen höll nationella samtal om Östersjölaxen på KSLA. Detta skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
Både myndigheter och olika intressegrupper slöt upp när Östersjölaxen diskuterades på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien 8 november. Syftet med dagen var att identifiera och prioritera åtgärder för en framtida förvaltning av Östersjölaxen.
– Sportfiskarna framförde bland annat hur vattenkraftsutbyggnaden, flottledsrensningen och uppbyggnaden av den europeiska fiskeflottan påverkat laxbestånden negativt. Men med miljöåtgärder och förändringar i laxförvaltningen kan vi få tillbaka ett sportfiske efter lax i världsklass och en ekonomisk utveckling i glesbygden samtidigt som vi säkrar våra laxbestånd, berättar Sportfiskarnas representant Glenn Douglas, tillika ansvarig för projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.

Efter inledande presentationer följde gruppdiskussioner med målsättningen att identifiera behov, problem och lösningar för en utveckling av laxförvaltningen. I gruppdiskussionerna ingick representanter från samtliga intressegrupper. En punkt som ständigt återkom var behovet av anpassad förvaltning för de olika laxbestånden för att bättre anpassa uttaget efter varje bestånds bärkraft. Bland annat uttryckte representanter från Länsstyrelsen i Västerbotten att de snabbt ville genomföra en beståndsanpassad förvaltning av länets bestånd. Många av landets svagaste vildlaxbestånd finns i Västerbotten, som exempelvis Rickleån, med uppskattningsvis endast 30-40 lekande laxar årligen.
– En beståndsanpassad förvaltning framstår som ännu mer viktig när vi ser hur beståndsutvecklingen går mot både starka bestånd i de nordligaste stora vildlaxälvarna medan ett antal bestånd i mindre laxälvar är fortsatt mycket svaga, kommenterar Glenn Douglas.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!