Framgångsrik ekoturism

Fisketurismen på Gotland är framgångsrik – och ekoturismarrangören FishYourDream har fördubblat sin omsättning. Men fiskereglerna behöver skärpas för långsiktig hållbarhet.
Det är ekoturismföreningen Naturens bästa som berättar om den fina utvecklingen för FishYourDream, ekoturismarrangör på Gotland. Sedan tidigare har företaget en hel del internationella gäster från bland annat Frankrike, Finland och Ryssland.
– Nu ser vi att allt fler norrmän, danskar och inte minst svenskar upptäcker Gotland som en attraktiv sportfiskedestination, säger Per Jobs som driver FishYourDream.
Han är naturligtvis nöjd med utvecklingen, men vill gärna se skärpta fiskeregler för att göra det fina fisket långsiktigt hållbart.
– Vi släpper tillbaka 90 procent av all fångad fisk, speciellt all lekfärgad fisk. Vi hoppas att fler vill tänka i de banorna, säger Jobs och föreslår ett antal skärpta fiskeregler; bland annat fångstbegränsning, införande av maximimått, förbud att behålla lekfärgad fisk samt en regel som säger att nät inte får sättas grundare än tre meter.
– Det handlar om hur vi tillsammans hanterar en ändlig resurs. Ett sportfiske med guider, boende och matupplevelser är ett bra sätt att förädla öringen värde flera gånger om.
Svenne Andersson

Den blanka havsöringen är en resurs för Gotland – som kan tas tillvara på ett bättre sätt. (Foto: Joakim Lyander)

Den blanka havsöringen är en resurs för Gotland – som kan tas tillvara på ett bättre sätt. (Foto: Joakim Lyander)

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!