Från gäddforskning till gäddfabriker

Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak!


Möt Olof Engstedt, både gäddforskare, gäddexpert och gäddfreak…

Olof Engstedt från Kalmar har doktorerat på Östersjöns gäddor. Nu jobbar han på Sportfiskarnas rovfiskprojekt och kommer att föreläsa på Fiskekryssningen.
Olof Engstedt är 33 år gammal och har varit intresserad av fiske i hela sitt liv. Olof fick sin första gädda som femåring och sedan dess har han varit en hängiven gäddfiskare. Det är inte förrän på senare år som han har börjat fiska efter andra arter som gös, abborre, lax, röding, karp och sutare.
Som 30-åring doktorerade han i gäddor. Avhandlingen handlade om hur vanligt det är med sötvattensfödda gäddor i Östersjön. Denna kunskap är en grund för möjligheten till fiskevård genom att återställa lek- och uppväxtmiljöer i sötvatten. Det visade sig att nästan hälften av de vuxna gäddorna i studien som fångades till havs var födda i sötvatten och genom att återskapa en översvämningsvåtmark i en bäck gick antalet kläckta yngel från cirka tretusen till över hundratusen på bara några år. Denna forskning lägger nu grunden för Sportfiskarnas gäddfabriker. På Fiskekryssningens lördag klockan 10.00, inleder Olof, tillsammans med Tobias Fränstam, programmet på båtens stora scen genom att berätta mer om detta.

Rekommenderar statiskt flötmete
Olofs bästa gäddminne kommer från Lödde å där han satt och nötte med statiskt flötmete.
– Efter 1 timme så sticker flötet, och efter en dramatisk fight så sluter jag håvgarnet runt den största gädda jag fått hittills, 13720 gr och 115 cm, säger Olof som gärna rekommenderar denna metoden till andra som vill ha stor gädda.
– Är det något ställe du tror det står stor gädda på, ta inte bara några kast. Sätt ut ett bottenmete och vänta ut dem. Belöningen kan bli stor för den som har tålamod. På vintern kan du tillämpa samma teknik, fast med ismetespön.
Olof kommer också att finnas tillgänglig i Sportfiskarnas monter på kryssningens mässa.
Mer om kryssningen
Se kryssningens schema

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!