Fränstam drar megagädda

Tobias med sin vackra fisk med jiggen i mungipan. Foto: Rasmus Ljungqvist

Tobias Fränstam fångade nyligen en väldig gädda på 13.9 kilo. Fisken bjöd på en hissnande fajt och var bara en i raden av riktiga storhugg. Läs här hans berättelse om fångsten och hans tips på hur man lyckas med förleksfisket!

Vilket fiske Tobias och vännen Rasmus Ljungqvist fick uppleva under deras tvådagarstur efter förleksgädda! Under en hektisk period i en favoritvik tycktes gäddorna slåss om de stora jiggarna.
– I första kastet fick jag en på över åtta kilo. I kastet därpå tog Rasmus en gädda på över elva. Jag kastade igen och hade följe på en fisk kring nio kilo. Därefter drog jag två-tre snabba kast där samma gädda återigen följde. Strax därpå tickade det i linan. Ett snabbt mothugg följdes av en följsam fisk som lojt skakade på huvudet och villigt lät sig föras mot båten. Men plötsligt tog det tvärstopp!

”Den följsamma gäddan förvandlades till en ubåt vilken blytungt höll djupet utan ett tecken på att ge sig”

Den följsamma gäddan förvandlades till en ubåt vilken blytungt höll djupet utan ett tecken på att ge sig. Jag vet inte om det dröjde sekunder eller minuter men plötsligt bryter ett grodyngel ytan samtidigt som Rasmus skopar in gäddan i håven. Vi bärgar ubåten och konstaterar min fjärde största spinnfiskegädda som väger in på 13.9 kilo!

Hissnande proportioner. Gäddan fångades på en McPike 25 cm i tånglakefärg fiskad med jiggskalle. Det stora betet tycks litet i det väldiga gapet. Trots djup krokning var fisken inte illa skadad. Foto: Rasmus Ljungqvist

Trots Tobias erfarenhet väckte fångsten glädje och hjälpte honom att bättre förstå gäddans nyckfullhet innan leken.
– Något som var riktigt roligt med fångsten var att vi hade en noggrann plan på hur vi skulle lägga upp fisket i området.

”Det vi lärt oss genom förleksfisket är att gäddan kan uppträda mycket olika mellan skilda miljöer…”

Det vi lärt oss genom förleksfisket är att gäddan kan uppträda mycket olika mellan skilda miljöer i hur den relaterar till lekområdet. I vissa fall går de direkt in i vikarna och parkerar där för att leka när förutsättningarna blir riktiga. I andra fall kan de stå utanför lekvikarna. I strömmande vatten lever gäddan ofta kring sina normala ståndplatser för att sedan snabbt gå in och leka i grunda lekområden under endast något dygn. Denna fisk fångades på en sådan plats.

”…för att lyckas med fisket är tajmingen allt!”

Det verkar som att gäddorna sällan parkerar någon längre tid vid lekplatserna och för att lyckas med fisket är tajmingen allt! Just gäddor vandrar ofta i skydd av mörkret när de skall mot lekområdet och därför valde vi att besöka en av våra favoritvikar både i gryning och skymning.

”När gäddan fångades var vi sista båten kvar. Alla andra hade redan trailat upp ovetandes om att den bästa chansen förmodligen var på dagens sista kast”

Trots mediokert resultat på morgonen levererade samma plats kanonfiske på kvällen. När gäddan fångades var vi sista båten kvar. Alla andra hade redan trailat upp ovetandes om att den bästa chansen förmodligen var på dagens sista kast.

Vi tackar för tipsen och gratulerar till ännu en supergädda!

Läs mer om Tobias och Rasmus fiske här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 21 April 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Fr. 729 kr Du sparar:
Shimano Beastmaster FX haspelspö
Rek. 1799 kr Fr. 1621 kr Du sparar:
Gunki Iron-T Chooten C Pike Addict jerkbaitspön
Rek. 2748 kr Fr. 1629 kr Du sparar: