Fränstam får oväntat hugg

Fiske kan bjuda på sköna överraskningar och det mesta kan hända så länge betet är i vattnet. Ett härligt exempel är Tobias Fränstams mäktiga lake från söndagens abborrpass! Foto: Tobias Fränstam

Den sylvassa predatorfiskaren Tobias Fränstam förknippar vi ofta med gädda och abborre. Men även proffsen kan överraskas av fiskets nyckfullhet, och i söndags fick han ett hugg av det mer oväntade slaget. Jiggen var avsedd för abborre, men tydligtvis var det något helt annat som attackerat betet. Kunde det vara en gädda? Eller en bättre gös? Nej, fisken som bjöd på de tunga knyckarna var betydligt mer ovanlig än så. Upp kom en väldig lake! Läs här Tobias berättelse om den mäktiga fångsten.

”Efter helgens alla bestyr och måsten kände jag att jag var tvungen att smita ifrån under söndagseftermiddagen för att fiska lite abborre. Förutsättningarna verkade stämma med stabilt högtryck, lätt molntäcke och sydlig vind.

Väl på plats i sjön så hittade jag ett norsstim som jag började jiggfiska kring. Till en början gick fisket ganska segt och jag letade mig igenom beteslådan för att pröva ifall något bete kunde vara effektivare än andra. Efter lite experimenterande fick jag ett bättre hugg och kunde landa en 42-centimeters abborre. Kommer det en så kommer det ofta flera tänkte jag – och kastade ut på direkten!

Knappt hade jiggen hunnit nå botten förrän det klappade på med ett riktigt panghugg!

Jag siktade däremot lite dåligt och kastade ut på riktigt djupt vatten i sundet som jag fiskade. Knappt hade jiggen hunnit nå botten förrän det klappade på med ett riktigt panghugg! Först tänkte jag att det var en hyfsad gädda, men en bit in i kampen vittnade de tunga och ganska långsamma knyckarna förmodligen mer om en grov gös. Döm till min förvåning när en riktigt fin lake dök upp vid båtkanten!

Döm till min förvåning när en riktigt fin lake dök upp vid båtkanten!

Jag tog ett par snabba bilder på den fina laken som vägde 3,3 kg och släppte sedan tillbaka den. Det var många år sedan jag fick en så fin lake men det har hänt under liknande omständigheter förr. När jag får möjlighet skall jag åka ut och pröva ifall jag inte kan fånga dem på riktat fiske!”

Foto: Tobias Fränstam

Vi tackar Tobias för berättelsen och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Större, tyngre, modernare – HiLo 2017

2017 års upplaga av Abu Garcias välrenommerade bete Hi-Lo är både längre och tyngre – dessutom har den klassiska vobblern förärats med en ny intressant och ack så viktig detalj. I över 60 år har Hi-Lo fångat gäddor, gösar och abborrar på olika djup, tack vare den ställbara skeden. En egenskap lika viktig då som

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!