Fränstam får oväntat hugg

Fiske kan bjuda på sköna överraskningar och det mesta kan hända så länge betet är i vattnet. Ett härligt exempel är Tobias Fränstams mäktiga lake från söndagens abborrpass! Foto: Tobias Fränstam

Den sylvassa predatorfiskaren Tobias Fränstam förknippar vi ofta med gädda och abborre. Men även proffsen kan överraskas av fiskets nyckfullhet, och i söndags fick han ett hugg av det mer oväntade slaget. Jiggen var avsedd för abborre, men tydligtvis var det något helt annat som attackerat betet. Kunde det vara en gädda? Eller en bättre gös? Nej, fisken som bjöd på de tunga knyckarna var betydligt mer ovanlig än så. Upp kom en väldig lake! Läs här Tobias berättelse om den mäktiga fångsten.

”Efter helgens alla bestyr och måsten kände jag att jag var tvungen att smita ifrån under söndagseftermiddagen för att fiska lite abborre. Förutsättningarna verkade stämma med stabilt högtryck, lätt molntäcke och sydlig vind.

Väl på plats i sjön så hittade jag ett norsstim som jag började jiggfiska kring. Till en början gick fisket ganska segt och jag letade mig igenom beteslådan för att pröva ifall något bete kunde vara effektivare än andra. Efter lite experimenterande fick jag ett bättre hugg och kunde landa en 42-centimeters abborre. Kommer det en så kommer det ofta flera tänkte jag – och kastade ut på direkten!

Knappt hade jiggen hunnit nå botten förrän det klappade på med ett riktigt panghugg!

Jag siktade däremot lite dåligt och kastade ut på riktigt djupt vatten i sundet som jag fiskade. Knappt hade jiggen hunnit nå botten förrän det klappade på med ett riktigt panghugg! Först tänkte jag att det var en hyfsad gädda, men en bit in i kampen vittnade de tunga och ganska långsamma knyckarna förmodligen mer om en grov gös. Döm till min förvåning när en riktigt fin lake dök upp vid båtkanten!

Döm till min förvåning när en riktigt fin lake dök upp vid båtkanten!

Jag tog ett par snabba bilder på den fina laken som vägde 3,3 kg och släppte sedan tillbaka den. Det var många år sedan jag fick en så fin lake men det har hänt under liknande omständigheter förr. När jag får möjlighet skall jag åka ut och pröva ifall jag inte kan fånga dem på riktat fiske!”

Foto: Tobias Fränstam

Vi tackar Tobias för berättelsen och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Flugfiskade kustöring – fick hälleflundra

På våra breddgrader är det sällsynt att flugrullen förlorar 150 meter backing i ett nafs, men just det fick Hermann Kværnstuen Hartvigsen uppleva under hans senaste havsöringspass. Nytt norskt havöringsrekord? Nej, men en urstark hälleflundra på 13 kilo!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!