Fränstam får oväntat hugg

Fiske kan bjuda på sköna överraskningar och det mesta kan hända så länge betet är i vattnet. Ett härligt exempel är Tobias Fränstams mäktiga lake från söndagens abborrpass! Foto: Tobias Fränstam

Den sylvassa predatorfiskaren Tobias Fränstam förknippar vi ofta med gädda och abborre. Men även proffsen kan överraskas av fiskets nyckfullhet, och i söndags fick han ett hugg av det mer oväntade slaget. Jiggen var avsedd för abborre, men tydligtvis var det något helt annat som attackerat betet. Kunde det vara en gädda? Eller en bättre gös? Nej, fisken som bjöd på de tunga knyckarna var betydligt mer ovanlig än så. Upp kom en väldig lake! Läs här Tobias berättelse om den mäktiga fångsten.

”Efter helgens alla bestyr och måsten kände jag att jag var tvungen att smita ifrån under söndagseftermiddagen för att fiska lite abborre. Förutsättningarna verkade stämma med stabilt högtryck, lätt molntäcke och sydlig vind.

Väl på plats i sjön så hittade jag ett norsstim som jag började jiggfiska kring. Till en början gick fisket ganska segt och jag letade mig igenom beteslådan för att pröva ifall något bete kunde vara effektivare än andra. Efter lite experimenterande fick jag ett bättre hugg och kunde landa en 42-centimeters abborre. Kommer det en så kommer det ofta flera tänkte jag – och kastade ut på direkten!

Knappt hade jiggen hunnit nå botten förrän det klappade på med ett riktigt panghugg!

Jag siktade däremot lite dåligt och kastade ut på riktigt djupt vatten i sundet som jag fiskade. Knappt hade jiggen hunnit nå botten förrän det klappade på med ett riktigt panghugg! Först tänkte jag att det var en hyfsad gädda, men en bit in i kampen vittnade de tunga och ganska långsamma knyckarna förmodligen mer om en grov gös. Döm till min förvåning när en riktigt fin lake dök upp vid båtkanten!

Döm till min förvåning när en riktigt fin lake dök upp vid båtkanten!

Jag tog ett par snabba bilder på den fina laken som vägde 3,3 kg och släppte sedan tillbaka den. Det var många år sedan jag fick en så fin lake men det har hänt under liknande omständigheter förr. När jag får möjlighet skall jag åka ut och pröva ifall jag inte kan fånga dem på riktat fiske!”

Foto: Tobias Fränstam

Vi tackar Tobias för berättelsen och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!