Fredningstid i Lillsjön

Mellan 15 maj och 15 juni råder totalt fiskeförbud i Lillsjön och kanalen till Mälaren. (Foto: Morgan Fihn)

För att skydda lekande fisk inför Sportfiskarna Region Mälardalen nu ett fiskeförbud mellan 15 maj – 15 juni i Lillsjön vid Ulvsunda.
Syftet är framförallt att skydda lekande och romvaktande gös både i Lillsjön och i kanalen till Mälaren. Fiskeförbudet gäller i hela Lillsjön och i kanalen ut till nedersta träbron.
– Sportfiskarna är en miljöorganisation som först och främst ska värna fisken, det är självklart att vi ska skydda lekande fisk. Genom ett totalt fiskeförbud mellan 15 maj och 15 juni får vi en enkel fiskeregel som gör det lätt både för fiskare och tillsynsmän, säger Linda Svensson, chef på Sportfiskarna Region Mälardalen.
Intensifierad tillsyn
Samtidigt med införandet av den nya fredningstiden kommer fisketillsynen runt Lillsjön att förstärkas under vår och försommar. Tyvärr förekommer ett utbrett tjuvfiske i Lillsjön och i kanalen ut till Mälaren. I Lillsjön måste man ha Sportfiskekortet för att få fiska. Sportfiskekortet är Sportfiskarnas fiskekort som gäller på ett 40-tal insjöar i regionen.
– Vi har redan inlett en förstärkt tillsyn och ertappat ett flertal fiskare utan fiskekort. Men det grövsta tjuvfisket som vi vill åt är det olagliga nätfisket i kanalen efter lekvandrande gös. Vi har lagt upp ett bevakningsschema för de kommande veckorna så vi hoppas få bukt med det värsta rovfisket på lekfisk nu, avslutar Linda Svensson.
Tipsa om du ser tjuvfiske
Ser du någon bryta mot fiskereglerna kontakta Sportfiskarna på: 08-410 80 681, eller: 08-410 80 682.
Utanför kontorstider ring polisen på: 114 14.
Sportfiskarna har grupper av tillsyningsmän som har ansvar för olika områden av Sportfiskekortets vatten. Varje grupp har en gruppchef som ser till att samordna tillsynen. Kring vissa sjöar som Lillsjön har jourgrupper startats för att kunna rycka ut och hjälpa varandra.
Klicka här för mer information.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!