Fredningstid i Lillsjön

Mellan 15 maj och 15 juni råder totalt fiskeförbud i Lillsjön och kanalen till Mälaren. (Foto: Morgan Fihn)

För att skydda lekande fisk inför Sportfiskarna Region Mälardalen nu ett fiskeförbud mellan 15 maj – 15 juni i Lillsjön vid Ulvsunda.
Syftet är framförallt att skydda lekande och romvaktande gös både i Lillsjön och i kanalen till Mälaren. Fiskeförbudet gäller i hela Lillsjön och i kanalen ut till nedersta träbron.
– Sportfiskarna är en miljöorganisation som först och främst ska värna fisken, det är självklart att vi ska skydda lekande fisk. Genom ett totalt fiskeförbud mellan 15 maj och 15 juni får vi en enkel fiskeregel som gör det lätt både för fiskare och tillsynsmän, säger Linda Svensson, chef på Sportfiskarna Region Mälardalen.
Intensifierad tillsyn
Samtidigt med införandet av den nya fredningstiden kommer fisketillsynen runt Lillsjön att förstärkas under vår och försommar. Tyvärr förekommer ett utbrett tjuvfiske i Lillsjön och i kanalen ut till Mälaren. I Lillsjön måste man ha Sportfiskekortet för att få fiska. Sportfiskekortet är Sportfiskarnas fiskekort som gäller på ett 40-tal insjöar i regionen.
– Vi har redan inlett en förstärkt tillsyn och ertappat ett flertal fiskare utan fiskekort. Men det grövsta tjuvfisket som vi vill åt är det olagliga nätfisket i kanalen efter lekvandrande gös. Vi har lagt upp ett bevakningsschema för de kommande veckorna så vi hoppas få bukt med det värsta rovfisket på lekfisk nu, avslutar Linda Svensson.
Tipsa om du ser tjuvfiske
Ser du någon bryta mot fiskereglerna kontakta Sportfiskarna på: 08-410 80 681, eller: 08-410 80 682.
Utanför kontorstider ring polisen på: 114 14.
Sportfiskarna har grupper av tillsyningsmän som har ansvar för olika områden av Sportfiskekortets vatten. Varje grupp har en gruppchef som ser till att samordna tillsynen. Kring vissa sjöar som Lillsjön har jourgrupper startats för att kunna rycka ut och hjälpa varandra.
Klicka här för mer information.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!