Frivillig omprövning av vattenkraft

Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.

Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.

Debattens vågor har gått höga sedan oktober då Vattenverksamhetsutredningen lämnade sitt delbetänkande till regeringen där de föreslår att alla vattenkraftverk ska prövas mot miljöbalken. Nu har Tranås Energi, på eget initiativ, tagit ett steg i rätt riktning.
Svensk Energi har i olika media förklarat sig mycket kritiska till förslagen om ny prövning. Förutom rena överdrifter om konsekvenserna för elsystemet, menar de också att omprövningssystemet som redan finns kan utvecklas istället.
Omprövning är den sista åtgärden som ska tas till enligt Kammarkollegiet. I de allra flesta fall har det fungerat som ett tvångsinstrument för att få till de miljöförbättrande åtgärder som behövs, till exempel fiskvandringsvägar. Oftast brukar dessa omprövningsmål i mark- och miljödomstolen dra ut på tiden, eftersom kraftverksägarna i 99 fall av 100 sätter sig till motvärn.

Ett bolag som visar vägen
Men nu har Tranås Energi, som själva är medlem i organisationen Svensk Energi, gått i förväg igen! Genom att själva lämna in en omprövningsansökan och i den själva föreslå en högre minimitappning i Bulsjöån har de gjort något som inget annat kraftbolag tidigare gjort!
– Ja, detta är mycket roligt, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Vad de nu gör är att visa vägen, det är bara för Svensk Energis andra medlemmar att använda Tranås Energi som ett gott exempel och lämna in egna ansökningar om omprövning. På så sätt eliminerar de alla de kostnader och annat som de klagar på när det gäller utredningsförlaget från vattenverksamhetsutredningen, menar Christer.
I målet som hölls i Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen, hade inga myndigheter eller miljöorganisationer något att invända mot förslaget att Tranås Energi ska spilla 300 liter istället för det gamla villkorets 70 liter. Kanske Kjell Jansson på Svensk Energi ska göra nya rekommendationer till sina medlemmar?

Var med och påverka övriga kraftbolag!
I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag. Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.
Därför är det viktigt att våra makthavare får veta att vi är många som stödjer en ny lagstiftning. Skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna Anna-Karin Hatt (Energiminister), Annie Lööf (Näringsminister) och Lena Ek (Miljöminister).
Klicka på denna länk för att skicka brevet.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!