Fusk i fiskdisken

Vet vi inte var fisken är fångad, kan vi heller inte göra ett miljömedvetet val vid fiskdisken. (Copyright Derek Keats/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Vet vi inte var fisken är fångad, kan vi heller inte göra ett miljömedvetet val vid fiskdisken. (Copyright Derek Keats/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

DNA-test av saluförd torsk i Köpenhamnsområdet visar att 18 procent av proverna tagna från fiskdisken är de billigare arterna kolja och sej.
Havsmiljöorganisationen Oceana har tillsammans med det Danska nyhetsmagasinet Söndagsavisen och TV programmet “Go’Aften Danmark” genomfört en DNA-studie som visar att 18 procent av den torsk som saluförs av Danska fiskhandlare, inte är torsk utan kolja och sej.
Totalt 120 prover togs från fiskhandlare, stormarknader och restauranger i Köpenhamnsregionen.
Tidigare studier i andra länder har visat liknande resultat, vilket tyder på att det pågår fusk någonstans mellan det att fisken fångas tills dess att kunden har den på sin tallrik
– Fusk i handeln med fisk och skaldjur är en utbredd företeelse over hela Europa på grund av svagheter i spårbarhetssystemet för fisk och otillräcklig kontroll. Detta leder både till att konsumenter blir lurade och att globala ansträngningar att återuppbygga fiskbestånd undermineras genom att en marknad för illegal fisk skapas”, säger Hanna Paulomäki, chef för Oceanas Östersjökontor.

Svårt att välja rätt
Även om kolja och sej är närbesläktade med torsk är det helt felaktigt att saluföra dem som torsk. Kolja och sej tenderar till att ligga lägre i pris än torsk och på så vis blåser man konsumenten på pengar. Bristen i språrbarhet och detaljerad märkning av fisk är ett stort problem ur konsumentsynpunkt, då det ofta är omöjligt för konsumenten att veta var fisken är fångad och på vilket sätt. Detta gör det svårt för konsumenten att göra ett miljömedvetet val.
– Det är tråkigt att Danska konsumenter blir lurade att tro att de köper torsk när de i flertalet fall betalar överpris för kolja och sej. Konsumenten har inte bara rätt att veta vilken art den köper, men borde också ha rätt att veta hur och var fisken är fångad för att kunna göra ett miljömedvetet val”, säger Magnus Eckeskog, sakkunnig inom fiske och havsmiljöfrågor på Oceana.
Om organisationen tänker genomföra liknande test i Sverige avslöjar man inte.

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!