Fyra fina rekordfiskar i sommarvärmen

3 011 gram – så lyder gällande rekord för ruda. Fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang.

3 011 gram – så lyder gällande rekord för ruda. Fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang.

Under sommaren är det många semesterfirare som är ute med sitt fiskespö och försöker lura en och annan fisk. Men även många av landets mest skickliga och hårdsatsande sportfiskare är ute och jagar fiskar av olika slag. För vissa artjakter är det högtidsstunder inte minst när det gäller djuphavsfisket. Där är stabilt sommarväder ett måste, för att storfiskjägarna ska kunna ta sig ut till de avlägset belägna platserna på Skagerak.  Men vi börjar i sötvattnet med en riktig sommarfavorit.

Nytt rekord på metefavoriten ruda

Varmt sommarväder är ofta lika med bra fiske efter ruda. Rudan (Carassius carassius) är en stundtals lurig och svårtrugad fisk och också en mycket tung trofé bland metare riket runt. Det nya rekordet är nu över tre kilo. Den nya rekordrudan fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang.
Jonas flötmetade med rudaklassikern majskorn, fick ett fint napp strax efter 18 på kvällen och kunde snart leda in en trind och magnifik ruda i håvnätet. Fisken visade sig vara 48 centimeter lång och hela 50 i omkrets. Den vägdes och mättes noggrant innan den släpptes tillbaka. Efter laboratoriekontroll av Jonas våg kunde den slutgiltiga vikten fastställas till 3 011 gram – ny svensk rekordvikt.
– Det gamla rekordet lydde 2 880 gram, vilket för övrigt slagits tre gånger i år, men Jonas var först och har den största, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare och rudafantast.

Blåkäft: rekorden avlöser varandra!

Sedan allt fler tagit sig ut på djuphavsfiske, långt ut på Skagerak har nya arter upptäckts och tidigare sällsynta fiskarter fångats allt oftare. En av dessa är fisken blåkäft (Helicolenus dactylopterus). Rekorden har avlöst varandra under de senaste två åren. Nu har vi ännu ett rekord för denna havsfisk.
Välkände fiskaren Mattias Jonsson, från Åsa, var till havs den 11 juli och fiskade med makrill 265 meter ner, när den 39,5 centimeter långa fisken högg. Den kontrollvägdes på krönt butiksvåg till 1 090 gram, vilket övertrumfade den nuvarande rekordvikten med 76 gram.
– Positionen för fångsten var återigen den så kallade ”10-gradarn” långt ut på Skagerak, informerar Nicka Hellenberg från Sportfiskarna.
Fisken godkändes som nytt svenskt rekord och Mattias Jonsson kan nu titulera sig svensk rekordhållare.

En riktig raritet gav nytt rekord för storfiskande Leif

Den som hänger med i storfiskekretsar känner givetvis till Leif Krause från Tenhult. Han är en av två personer i Sverige som fångat mer än 60 (!) arter över storfiskgräns. Han har också vid flera tillfällen fångat fiskar som är, eller har varit, svenska rekord. Nu har han varit ute på äventyr igen. Den här gången ute på Skagerak och den omtalade ”10-gradarn”. Nere i mörkret, på 290 meters djup nappade en riktig raritet åt sig hans makrillagnade krok.
Uppe på båten kunde Leif och båtsällskap häpet se en fisk av arten fjällbrosme (Phycis blennoides) komma ombord. Fisken var 53,5 centimeter lång och vägde 1 382 gram på en krönt våg inne på land. Fjällbrosmen är den första och hittills enda i Storfiskregistrets digra arkiv.
En rolig och överraskande fångst, som än en gång visar att det finns många hemligheter i de stora havsdjupen, kommenterar Nicka Hellenberg

Liten, men likväl ett rekord
Den lilla gynnaren brunsnultra (Acantholabrus palloni) kallas ibland också kallas brungylta. Redan 1 juni godkändes Storfiskregistrets första exemplar av den lilla arten, som är rätt vanlig på Västkusten.

-Det är dock inte så väldigt vanligt med exemplar som överstiger tre hekto. Nu har vi sänkt minimivikten för registrering till 250 gram och några idoga fiskare har lyckats hitta några tillräckligt stora, konstaterar Nicka Hellenberg.
Det nu gällande rekordet är en 26 centimeter lång och 275 gram tung brunsnultra som Jörgen Karlberg, Falkenberg, fångade under en fisketur väster om Måseskär, den 1 juni.

Grattis till samtliga fångstmän till deras remarkabla fångster som gjort att de nu kan titulera sig svenska rekordhållare!
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller nästan 30 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!