Gäddhjälpen rycker ut

När gäddorna inte kan ta sig till sina lekområden rycker sportfiskarna i Team Perax ut med stora håven. Under våren har de håvat och lyft ett stort antal gäddor över hindret.
Att gäddorna behöver hjälp för att ta sig till sina leklokaler i Limsjön i Dalarna beror på att sjön omskapats till ett fågelparadis. För att höja vattenståndet i sjön byggdes en damm – men ingen tänkte på att den hindrade gäddorna från att nå deras lekplatser. Den gäddtrappa som byggdes fungerade inte, men ortsbor håvade och lyfte över gäddorna.
– Men dom senaste fem åren har man inte fått hjälpt gäddorna över på grund av någon vattendom som jag inte riktigt vet hur den fungerar, berättar Jon Persson i Team Perax.
När Jon i april besökte sjön såg han att buren där gäddorna räknades in, efter att ha bestigit gäddtrappan, inte hade satts ut.
– Jag ringde direkt till Leksands/Insjöns fiskevårdsområde, som sa att vattendomen upphört. Vi i Team Perax fick specialtillstånd för att hjälpa så många gäddor som möjligt.
– Tyvärr var vi lite för sent ute för att få upp alla lekvandrande gäddor, men det blev ändå ett 30-tal, varav 13 stycken vägde mer än åtta kilo, berättar Jon.
Svenne Andersson

Jon Persson och Johan Axelsson med två att de gäddor som hjälptes över vandringshindret vid Limsjön.

Jon Persson och Johan Axelsson med två att de gäddor som hjälptes över vandringshindret vid Limsjön.

Här är det stopp för gäddorna och gäddtrappan (inringad) fungerar inte. (Foto: Jon Persson)

Vallen som stoppar gäddorna syns till vänster om den inringade dammluckan. (Foto: Jon Persson)

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!