”Gäddkuvös” ska hjälpa Blekinges gäddor

Grävskopor är i full gång med att göra betesmark till uppxäxtplats för Östersjöns gäddor. Foto: Erik Johansson / Eriksberg Hotel & Nature Reserve

I dagarna färdigställs en sju hektar stor ”gäddkuvös” i Eriksbergs naturreservat. Tanken är att betesmark ska svämma över och bli en populär lekvik för gäddorna till våren.

Blekingekusten erbjuder ett av Europas bästa gäddvatten och fisketrycket är högt. Därför har länsstyrelsen påpekat ett behov av åtgärder för att säkra bestånden. Ett storskaligt sådant håller nu på att ta form i Maraviken på Eriksberg.
Redan i dag är området lekplats för både gädda och abborre, men den utökade våtmarken är tänkt att få ännu mer fisk att söka sig in till våren.
– Syftet är att låta området svämma över under vinter och vår för att återfå sin funktion som reproduktionsområde för fisk, det vill säga för fiskvandring, lek och uppväxt. När gäddynglen har växt till sig, ska vattnet sänkas av och fisken vandra ut i havet igen. Området kommer då åter att användas för grästillväxt och betesmark, berättar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

Läs mer om projektet här och se inslag från SVT här.

Även Sportfiskarna satsar på gäddfabriker i Blekinge. Det kan du läsa mer om här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!