”Gäddkuvös” ska hjälpa Blekinges gäddor

Grävskopor är i full gång med att göra betesmark till uppxäxtplats för Östersjöns gäddor. Foto: Erik Johansson / Eriksberg Hotel & Nature Reserve

I dagarna färdigställs en sju hektar stor ”gäddkuvös” i Eriksbergs naturreservat. Tanken är att betesmark ska svämma över och bli en populär lekvik för gäddorna till våren.

Blekingekusten erbjuder ett av Europas bästa gäddvatten och fisketrycket är högt. Därför har länsstyrelsen påpekat ett behov av åtgärder för att säkra bestånden. Ett storskaligt sådant håller nu på att ta form i Maraviken på Eriksberg.
Redan i dag är området lekplats för både gädda och abborre, men den utökade våtmarken är tänkt att få ännu mer fisk att söka sig in till våren.
– Syftet är att låta området svämma över under vinter och vår för att återfå sin funktion som reproduktionsområde för fisk, det vill säga för fiskvandring, lek och uppväxt. När gäddynglen har växt till sig, ska vattnet sänkas av och fisken vandra ut i havet igen. Området kommer då åter att användas för grästillväxt och betesmark, berättar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

Läs mer om projektet här och se inslag från SVT här.

Även Sportfiskarna satsar på gäddfabriker i Blekinge. Det kan du läsa mer om här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!