Gäddlek i Naturmorgon

Nu är rätt tid att skåda gäddlek i södra delen av landet! (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Gäddlek i gäddfabriken har nu även kunnat avnjutas på radio då SR P1:s Naturmorgon intervjuat Sportfiskarnas Olof Engstedt om gäddvåtmarken i Kronobäck.
Gäddan har precis som andra rovfiskar i Östersjön minskat och den verkar ha svårt att komma tillbaka. Men i Kronobäck strax söder om Mönsterås restaurerades för fem år sen en våtmark. Bäcken tillåts under några veckor svämma över sina breddar och precis när isen släpper simmar gäddorna in i kohagens fjolårsgräs för att leka. Gäddorna simmar tätt tillsammans när honan släpper sina ägg och hanen sin mjölke.
Olof Engstedt har i sin forskning sett att nära hälften av gäddorna vid kusten leker i sötvatten. De vandrar tillbaka till det vatten där de själva kläcktes.
Sen början av 1800-talet har vi i Sverige torrlagt ungefär 3 miljoner hektar våtmark. Och i bäckar och åar finns ofta vandringshinder – eller så är botten inte vad en gädda behöver.
Olof Engstedt är projektledare för Sportfiskarnas rovfiskprojek och han berättar att på ett 30-tal platser längs östersjökusten restaureras nu våtmarker. För detta fick Sportfiskarnas rovfiskprojekt i veckan Kalmars internationella miljöpris 2013. I juryns motivering står bland annat att:”De konkreta initiativen att skapa skräddarsydda våtmarker som gynnar lek och uppväxt av framförallt gädda och abborre är förtjänstfulla. Att dessa våtmarker dessutom bidrar till minskning av mängden näringsämnen som tillförs Östersjön är en bonus.”
Lyssna på programmet här.

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!