Går Dagens industri Vattenfalls ärenden?

Enligt både myndigheter och energiexperter så pekar prognoserna på att elproduktionen i Sverige ökar och att vi även framöver kommer producera mer el än vad vi förbrukar, fakta som Dagens industri förbisåg. (Faksimil: Dagens industri)

I Dagens industri förra veckan fick Vattenfall oemotsagt hota med höjt elpris om bolaget tvingas bygga fiskvandringsvägar förbi sina kraftverk. ”Skrämselpropaganda” menar Älvräddarnas ordförande.
Laxen hotar höja ditt elpris” var den braskande rubriken på DI.se för en vecka sedan. Vattenfalls vd Øystein Løseth ondgjorde sig över att EU:s direktiv om biologisk mångfald kan tvinga dem att släppa vatten vid sidan av deras kraftverk.
– Att ett statligt bolag inte vill miljöanpassa sig och dessutom klagar över ett EU-direktiv som syftar till hållbarhet är minst sagt oroväckande. Det är också förvånande att Dagens Industri så okritiskt ägnar sig åt att sprida Vattenfalls skrämselpropaganda, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
Enligt både myndigheter och energiexperter så pekar prognoserna på att elproduktionen i Sverige ökar och att vi även framöver kommer producera mer el än vad vi förbrukar. Alla är också samstämmiga i sina uppgifter om att den storskaliga vattenkraften är en mycket lönande affär.
– Att det blir en minskad vinst för Vattenfall om de tvingas bygga fiskvandringsvägar är ju uppenbart. Men eftersom elpriset styrs av utbud och efterfrågan, så undrar jag hur DI kommit fram till att dessa kommer orsaka en prishöjning? säger Christer Borg.

DI borde värna alla näringar
Det skulle också vara intressant att höra vad DI anser om det faktum att statliga Vattenfall i snart hundra år har haft rätt att stänga av vattnet för alla andra näringar längs våra svenska älvar, menar Christer Borg och hänvisar till programmet Uppdrag Granskning där man förra veckan redovisade siffror som Nutek låtit ta fram.
Siffrorna visar ett en svensk laxfisketurism skulle kunna generera runt en miljard och skapa cirka tusen arbetstillfällen.
– Vore det inte på sin plats att Dagens Industri reflekterar lite över vad ”vattenspillet” till förmån för den biologiska mångfalden också skulle kunna göra för samhällsekonomisk nytta i den svenska turistindustrin? undrar Christer Borg.
Morgan Fihn

Läs artikeln i DI här.
Se uppdrag granskning här.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!