Gener kan klargöra om en gäddfabrik fungerar

Gäddfabriker är anlagda eller restaurerade våtmarker som gynnar både lekfisk och smågäddor. Foto: Erik Johansson

Att gäddfabriker hjälper gäddor att leka och yngel att växa finns det många exempel på. Färre är de vetenskapliga bevisen för att bestånden verkligen gynnas. Forskare från Linnéuniversitetet beskriver en metod som skulle kunna ge svaret. Det enda som behövs är pengar.

Vi har tidigare skrivit om bristen på vetenskapliga bevis för att gäddfabriker fungerar. En metod som skulle kunna ge klarhet är att analysera gäddornas gener. De gäddor som växer upp i samma gäddfabrik har nämligen liknande genuppsättning, och delar ett slags ”genetiskt fingeravtryck” med varandra. Genom att senare analysera hur stor andel vuxna gäddor som uppvisar detta ”fingeravtryck” i ett vattendrag så vet man hur bra gäddfabriken fungerar. Per Larsson på Linnéuniversitetet tror att gäddfabriker kan fungera, men säger att det är viktigt med vetenskaplig uppföljning. – Folk, myndigheter och kommuner vill gärna göra insatser för att gynna gäddan. Det är inte lika stort intresse för att göra uppföljning för att se hur åtgärderna fungerar, säger han.

Folk, myndigheter och kommuner vill gärna göra insatser för att gynna gäddan. Det är inte lika stort intresse för att göra uppföljning för att se hur åtgärderna fungerar.

Per Larsson och Linnéuniversitetet är öppna för att själva påbörja en genetisk studie, men behöver då forskningsanslag. Kostnaden för att genetiskt analysera hur en gäddfabrik fungerar uppskattas till omkring en miljon kronor.

Läs mer och lyssna på inslag från Vetenskapsradion här.

Hans Hällman

Publicerad: 16 January 2017
Av: Hans Hällman