Generna styr sillens lektid

Dags för lek? Ny forskning visar att skillnader i sillens DNA kan förklara varför olika bestånd leker vid olika tider. Foto: Tobias Dahlin

Vår-, sommar- eller höstlek? Ja, sillens lektid varierar och en ny internationell studie visar att generna har stor betydelse för när leken inträffar.

Det gäller att föröka sig när avkomman har störst chans att överleva, något som för sillens del påverkas av planktonproduktionen. Vissa år gynnas de populationer som leker på våren och andra år är det omvänt. För att bättre förstå de mekanismer som avgör sillens lektid har 25 populationer av sill i västra och östra Atlanten samt Östersjön undersökts. Resultatet av studien visar att leken delvis styrs av gener och att det ofta är samma genvarianter som ligger bakom höst- respektive vårlek, oavsett var den sker geografiskt. Dessutom har forskarna upptäckt att sill från båda sidor av Atlanten är genetiskt mycket lika, vilket tyder på att det förekommer visst genflöde även mellan geografiskt avlägsna populationer. Trots dessa likheter kunde forskarna påvisa tydliga genetiska skillnader mellan höst- och vårlekande sill både i västra och östra Atlanten.

– Vi har nu en lång lista med gener associerade med sillens lektid och det är några av dessa som sticker ut som särskilt intressanta, berättar Leif Andersson, professor vid Uppsala universitet, SLU och Texas A&M University, som har lett studien.

En sådan gen förekommer också hos däggdjur och fåglar, där den har en central betydelse för den mekanism som gör att dessa djur kan känna av en förändrad dagslängd och på så sätt ”veta” när det är dags att skaffa ungar. Det talar starkt för att en liknande mekanism också förekommer hos fiskar.

–  Det skulle vara mycket spännande om vi kan klargöra den genetiska mekanismen som gör att den ökande dagslängden på våren gör att vårlekande sill blir lekmogen medan den höstlekande inte blir det förrän i augusti-september, säger Leif Andersson.

Läs mer om studien här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!