Gift i vattnet

Bekämpningsmedel som används inom jordbruk hamnar till slut i grundvatten och vattendrag. (Foto: Morgan Fihn)

Bekämpningsmedel som används inom jordbruk hamnar till slut i grundvatten och vattendrag. (Foto: Morgan Fihn)

En ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, visar hur mycket rester av bekämpningsmedel som kan spåras i grundvattnet i Sverige. Studien omfattar perioden 1986-2014 och är den första i sitt slag.
Ett eller flera bekämpningsmedel återfanns i 36 procent av alla prover, främst rör det sig om äldre ämnen som funnits i så kallade totalbekämpningsmedel. Dessa ämnen är förbjudna i dag, säger Susanna Hogdin på HaV.
Studien ”Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten 1986 – 2014” har genomförts av Kompetenscentrum för kemisk bekämpning vid Statens lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Rapporten innehåller analyser över vilka halter och substanser som återfinns i Sveriges grundvatten och hur detta har förändrats sedan mitten av 1980-talet.
– Problem med förhöjda föroreningshalter i grundvatten är att de är svåra att reparera, säger Susanna Hogdin.
Bekämpningsmedel används exempelvis inom jordbruket, inom industrin och i hushållen. HaV-rapporten är inriktad på växtskyddsmedel, säger Susanna Hogdin på HaV.
HaV ger nu också ut en rapporten ”Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983-2014”. Även denna är gjord av Kompetenscentrum för kemisk bekämpning. Att studien fokuserar på situationen i Skåne beror på att det är Sveriges mest jordbruksintensiva län, cirka 60 procent av allt växtskyddsmedel som säljs i Sverige används här. Rapporten visar att här domineras fynden av bekämpningsmedelsrester från godkända bekämpningsmedel som idag används inom jordbruket.
– Halterna av bekämpningsmedelsrester i ytvatten tycks ligga på en konstant nivå och visar inte samma sjunkande trend som i grundvatten. Studien omfattar främst mindre vattendrag men även i de två större som ingår i analysen, Vege å och Skivarpsån, har fynd gjorts av bekämpningsmedel, säger Susanna Hogdin.

Här kan du läsa rapporten Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten 1986 – 2014

Här kan du läsa rapporten Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983-2014

 

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!