Giftig fisk säljs till konsument

Varför slå ihjäl fisk som är så giftig att det är en risk att äta den? Låt den istället gå upp i sina lekälvar och tjäna pengar på den genom natur- och fisketurism. Foto: Martin Falkind

Dioxiner är cancerogena, orsakar hormomstörningar och skador på nervsystemet. Ändå har Sverige kämpat för att få lov från EU att sälja giftig fisk till konsument.
Fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern innehåller så stora mängder av dioxiner att det överstiger EU:s gränsvärden. Fisken får därför av förklarliga skäl inte säljas till konsumenter inom EU. Sverige har dock förhandlat fram ett undantag från denna regel. Anledningen att man från politiskt håll vill att svenska folket ska få lov att äta giftig fisk, är för att värna de drygt hundra yrkesfiskare som verkar bland annat längs Östersjökusten.

Drygt hundra yrkesfiskare får fortsätta fiska giftig lax. Svenska folket blir förgiftade och Östersjölaxen riskerar utrotning i vissa älvar. En lose-lose-situation.

Nu får Sverige kraftfull kritik från EU-kommissionen för att vi inte informerar konsumenten tillräckligt bra om att fisken är giftig. Det brister i märkning av fisken och den märkning som sker är inte alltid tillförlitlig. Ett av villkoren för att Sverige skulle få detta undantag, var att informationen om hälsoriskerna skulle vara tydliga.
 Dessutom får Sverige kritik för att det har skett export av förgiftad lax till Frankrike, Holland och Danmark.

Låt laxen återvända till sina lekälvar
Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, tycker att denna politik är huvudlös:
– Ännu mer bisarrt blir det när Östersjölaxen dessutom är hotad. Det handlar om drygt hundra yrkesfiskare som fortsätter fiska giftig lax. Svenska folket blir förgiftade och Östersjölaxen i vissa älvar riskerar att utrotas – en ”lose-lose-situation”.
– Låt istället laxen återvända till sina lekälvar, ge yrkesfiskarna en ekonomisk kompensation eller låt dem skola om sig till sportfiskeguider, så har vi löst två problem. Sedan måste vi jobba för att minska utsläppen, så när dioxinhalterna väl går ner, har vi livskraftiga laxbestånd som vi kan skörda av – både som matfisk och sportfisk, säger Martin Falklind.

Se livsmedelverkets film

Publicerad: 15 March 2016
Av: Fiskejournalen