Annons
Annons

Giftig lax osäljbar

Annons
dioxin i lax från östersjön

SVT Uppdrag Granskning har tittat närmare på östersjölaxen vid två tillfällen det senaste året, något som får konsekvenser för försäljningen av den giftiga laxen. (Foto: SVT Play)

Efter att SVT Uppdrag granskning sände sitt program om den giftiga östersjölaxen har försäljningen sjunkit drastiskt. Yrkesfiskarna har därför tagit saken i egna händer och menar nu genom en egen undersökning att fisken inte är giftig. Något som tillbakavisas av Livsmedelsverket.
Yrkesfiskare i Norrbotten har låtit ta prover på fet östersjöfisk. Resultatet visar lägre gifthalter än Livsmedelsverkets data. Nu menar yrkesfiskarna att fisken kan ätas med gott samvete, något som Livsmedelsverket bestämt tillbakavisar.
Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket och tycker inte att deras rekommendationer är överdrivna.
– Även om det skulle visa sig att laxen ligger väldigt lågt så är det fortfarande farligt att äta mycket fisk från Östersjön. Det är den ackumulerade effekten som räknas. Dioxin är ett av de giftigaste ämnena som finns, säger hon till Kuriren och NSD.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör barn, ammande/gravida och kvinnor i fertil ålder inte äta fisken mer än 2-3 gånger per år.
Läs hela artikeln i Kuriren och NSD.
Här hittar du fler notiser om dioxinfisk.
Morgan Fihn

FAKTA dioxin:
– Dioxin är ett av de starkaste gifterna man känner till.
– Bildas som biprodukt vid många kemiska processer. Bland annat vid förbränning av plast. Det finns ingen avsiktlig framställning av dioxiner.
– Användes av USA under Vietnamkriget för att få bort lövverket där man misstänkte att Vietcong gömde sig, då under namnet ”Agent Orange”. Efter kriget har väldigt många soldater på båda sidorna som blivit utsatta för agent orange blivit sjuka i olika sorters cancer.
– Lagras i kroppsfett.
– Cancerframkallande och kan ge leverskador.
– Drabbar i hög grad avkomma och forskning har visat att det kan ge upphov till försämrat korttidsminne hos spädbarn.

FAKTA Sverige – undantaget
2002 satte EU upp gränsvärden för hur mycket miljögifter fisken får innehålla för att marknadsföras och säljas i medlemsländerna. Sverige förhandlade då fram ett undantag från reglerna som innebär att svenskar, inom landet, både får äta och sälja fisken som i resten av EU anses alltför giftig.
Motkravet var att svenska myndigheter skulle gå ut med kostråd att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året. Och – yrkesfiskarna skulle inte tillåtas exportera fisken till EU.
I Finland och Lettland finns liknande undantag och hit får således fisken exporteras.
(Källa: Svt)

LÄS OCKSÅ

Annons
33 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Ni är puck2a. Den giftiga laxen innehåller ca 6-7 pg dioxin/g fisk. Modersmjölk innehåller allt från 16-32 pg/fett beroende på land i EU(2007) Ett spädbarn som äter 1 liter bröstmjölk får således i sig 5%*1000g*16/5kg bebis = 160pg/kg
  En vuxen som äter 200 gram av den giftiga laxen
  200*6/80kg man = 15 pg/kg. Alltså, varje bebis äter motsvarande…

 • mer än 2kg giftig lax per dag hela sin ammingsperiod om den äter 1 liter bröstmjölk. Och det är Sverige. I Slovakien(har jag för mig) är motsvarande samma siffra 4 kg.

  ALLTSÅ slovakienbebisarna har samma intag som en vanlig Svensk man på 80 skulle ätit 4kg ”giftig” lax varje dag.

 • Jag tror att livsmedelsverket bara har hittat på det här med dioxin egentligen står de i maskopi tillsammans med undercover sälar för att jävlas med de stackars yrkesfiskarna!!

 • ”där halten i Sveriges prov(bröstmjölk) uppmättes till 13 pg TEQ/g fett, medan halten i proven från Belgien, Tjeckien, Luxemburg och Slovakien låg i intervallet 16-23 pg”

  Du verkar skakig Danne, snott bebisens giftcocktail av frugan?

 • Jag hänger inte riktigt med på din matte men det stämmer att ammande barn får i sig långt över WHO’s gränsvärde genom bröstmjölken. Denna nivå har dock minskat dramatiskt, tex mellan år 1988 och 1993 minskade genomsnittliga halten dioxin i bröstmjölk med 35% i EU’s medlemsländer.

 • Det viktiga här (förutom att stoppa utsläppen förstås) är att det huvudsakliga sättet som giftet kommer in i kroppen, är genom kontaminerad mat. Det är alltså den exponeringen som behöver minskas i så hög utsträckning som möjligt.
  Att även män drar sig för att äta förgiftad fisk är väl en lycklig bieffekt av att informationen äntligen når ut.

 • Att bröstmjölken innehåller dioxiner beror väl på att man tidigare fått i sig dioxiner via gifig mat.. Detta kan minskas om man förbjuder mat med dioxin över gränsvärdena,i detta fallet lax från Östersjön. Vad är problemet Josef?

 • Blir några yrkesfiskare utan jobb så får väl de göra som folk i övrigt som blir arbetslösa-söka ett annat jobb.

 • Du kan väl äta östersjölax 7 dagar i veckan då Josef, men det verkar du ju redan göra…

 • Jarmo: Enligt LV så är medianvärdet för grädde 0,75 pg/fett. Alltså spelar det ingen roll om står en liter grädde eller 50 gram Östersjölax i kylskåpet. Och så håller det på. Jag tror tex inte att Kvinnorna i slovakien äter Östersjölax tex. Utslaget på hela befolkningen skulle laxen varit 28 gram / sv inv. Eller totalt 168 pg dixoiner.

 • 168 / 13 /0,05 = 258 ml bröstmjölk. Eller mindre än en liter grädde. Osv.

  Förstår att ni är lyckliga i och med att ni skadar yrkesfisket, men i verkliga världen tuggar bebisen i sig runt 1 kg lax om dagen, medan uppdraggransking rycker ut och skrämmer pensionerade fransmän som äter en skiva. Vems ärenden går uppdrag granskning?

 • Josef: Ser att din logik är lika fantastisk som vanligt, för visst, det är ju precis lika vanligt att någon bäljar i sig 4 liter grädde som att man någon äter 200 gram lax..

 • Så Uppdrag granskning ”skrämmer pensionerade fransmän” för att de avslöjar en olaglig export av en av EU förbjuden produkt???
  Faktum kvarstår att östersjölaxen är förbjuden som livsmedel av EU.
  Sverige och Finland har ett undantag för den egna befolkningen baserat på att vi har ”bra kostrådgivning” vilket är BS även enligt Livsmedelsverket.

 • Raffe tänkte säga detsamma om din logik. Varje Svensk sätter i sig ca 8 liter/år så, grädden alena motsvara 100 gram Östersjölax. Det är tekniskt omöjligt för alla Svenskar att äta mer än 28 gram Östersjölax. Så grädden allena står för mer dioxin än vad Östersjölaxen gör.

  Svar: det är tom vanligare att någon baljar i sig 4 liter grädde.

 • Techmark. Barn är skörare än äldre människor. EU tillåter barn att dricka bröstmjölk med 13 pc hela dagen, men Svenskarna får inte exportera lax på 6 pg. Och gör de det, så kommer kalla fakta med blåslampa.

  Om du har en bebis hemma. Åk då och köp 100 gram Östersjölax, och så sätt dig brevid barnet. Det är det som barnet äter varje dag. Om….

 • barnet kan äta det varje dag, så kan du med säkert 70 kg mer äta det utan något problem.

  För att du skall komma upp i samma koncentration i blodet, så behöver du äta mer än 1 kg ”giftig” Östersjölax. Så när janne josefsson rummlar omkring och räddar pensionärer så ligger barnen jämte och har säkerligen 100 gånger så hög dioxcinhalt i omlopp.

 • Jag har inte redovisat ett enda gränsvärde, så givetsvis har jag inte redovisat det korrekta, men inte heller det felaktiga.mLäs på vad ett gränsvärde är. TEQ står det. 13 pg.

  Ja, barn äter mycket. Äter de mycket av något som har hög dioxinhalt är det inte bra.

  Kolla även här:
  http://www.greenpeace.se/wp-content/uploads/file_86.pdf
  Du kan se på figur…

 • TEQ (toxic equivalency)
  ”Toxic Equivalents (TEQs) report the toxicity-weighted masses of mixtures of PCDDs, PCDFs, and PCBs. The reported value provides toxicity information about the mixture of chemicals and is more meaningful to toxicologists than reporting the total number of grams.”
  TEQ anger alltså en dioxinblandnings giftighet, inget…

 • JamoK!
  Vad är det för jobb du syfta på!
  Vem ska betala för våra båtar med lån på?
  Vem ska betala besättningarna om bord?
  Båtarna kosta även om vi lägger dom till kajen!
  Du glömer en sak när du säjer att vi ska byta jobb,under denna tid som vi lägger ner våra företag så får DU betala till oss genom din skatte sedel! UPPS det tänkte du nog inte…

 • Magnus: Betalar via skatten till er och massa andra arbetslösa då det ju behövs. Varvsindustrin,Saab,Tudor,Carlmarks,Vargöns bruk och massor av andra industrier/yrkesgrupper bara här på västkusten har försvunnit och hur har de klarat sig? Är ni ett undantag från verkligheten menar du?

 • Det har alltid daltats med yrkesfiskare.
  Får väl söka annat jobb som andra svenskar
  som blir arbetslösa.
  Vad är skillnaden på olika yrkesgrupper?

 • JamoK!
  Vissa av dom du nämner har fått otroliga bidrag som har gått till ägarna OCH inte dom anställda!
  Tex saab har fått en massa penga hur gick det sen då? Folket fick gå i alla fall!
  Vad jag vet så är där många som är arbetslösa där ifrån plus en massa andra ställen!
  Så är det inte bättre att att man har ett jobb att åka till i stället för…

 • att vara arbetslös?
  Inga båtar ingen fiskindusti,inga transporter med fisk m.m listan kan göras lång!

 • Anders!
  Tycker du att det daltas med oss så får du nog läsa på lite mer än så vad för regler vi har som måstes följas gentemot sportfisket!
  Där säljs MYCKET SVARTfiskad lax,torsk!
  Vad kallar du detta då?
  Du ställde en fråga till mig vilken skilnad där är!
  Skilnaden är att staten går in stänger av oss att bedriva vår verksamhet som är helt

 • lagligt att bedriva!
  Där kommer så kallade sportfiskare som trycker på
  med hull o hår för att förstöra för oss!
  Det jag inte förstår på er är att man nu kan ta lax med sig hem fast den är så förbannat giftigt!
  Ni kan väl inte ge den till katten för den dör den med!
  Alla laxa släpper ni inte i alla fall!
  Gödslar ni med den eller?

 • Magnus:Du snackar om båtar.. Jag har vänner som fått gå ifrån hus och barndomshem när verksamheten inte gått att bedriva längre. Vad får dig att tro att ni skall särbehandlas när eran(laxfisket) verksamhet går på sista versen? Skall staten efterskänka skulderna och vara lite snälla mot er eller vadå?

 • Du frågade även vilket jobb du/ni skulle hitta om ni blev arbetslösa. Mitt svar på din fråga är att söka det som finns och lite till. Ungefär samma råd som man kan ge till andra som tyvärr är arbetslösa. Inte för att vara sån men välkommen från skyddad verkstad till verklighet.

 • Magnus: Jag har inget emot yrkesfiske om det bedrivs ekologiskt hållbart, fisk är supergott och bör ätas minst 1-3 ggr i veckan. Alla är inte spösvingare som fångar sin egen fisk,yrkesfiskarna fiskar upp fisken till de andra som ej fångar den själv. Tyvärr så har laxen för mkt dioxin och får därför ej säljas. Finns annan fisk som är ok hoppas jag.

 • JamoK!
  Tyvärr var det staten som stoppa detta fiske och inte fiskarna själva!
  Hade det varit andra orsaker tex för hög omkostnader så skulle jag inte sagt något!
  Vad det gäller ekologist fiske så finns inte det!
  Det bär inte omkostnaderna på båt m.m för då skulle priset ligga på 250-300kr per kg fisk!
  Vem skulle vilja betala detta pris?

 • Finns visst ekologiskt hållbart fiske. Tyvärr så verkar detta inte intressera 9 av 10 inom kåren.
  T.e.x varför jobbar ej yrkesfiskarna med att ta bort några mellanhänder innan slutkund och på detta sätt få bättre betalt för fisken? För många som skall dela på kakan anser jag.

Annons
AKTUELLT

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons