Gigantisk kraftverksdamm orsakar tragedi

I juni 2012 kunde orden "Pare Belo Monte" ses vid byggarbetsplatsen för den gigantiska kraftverksdammen. Orden betyder "Stoppa Belo Monte" och bokstäverna bestod av de 300 inhemska demonstranter som hade ockuperat byggarbetsplatsen. (Foto: Atossa Soltani/ Amazon Watch / Spectral Q)

Världens tredje största damm för vattenkraft byggs nu i Xingufloden, en biflod till Amazonas, Brasilien. Enligt tidningen The International kommer närmare 40 000 människor bli tvingade att flytta. Dessutom kommer oroande rapporter om kraftverkets omfattande produktion av växthusgas.
Ett unikt och ekosystem längs Xingu-floden är hotat. En enorm kraftverksdamm, Belo Monte, håller som bäst på att byggas – men takten har bromsats sedan 2005 då massiva protester och inleddes.
Foskare världen över är övertygade om att kraftverksdammen kommer att leda till oåterkalleliga och ödesdigra konsekvenser för Amazonas unika ekosystem – och de lokala ursprungsbefolkningar som är beroende av floden för överlevnad.

Vattenkraft + växthusgas = sant
Brasilianska regeringen hävdar enligt The International att Belo Monte är ett ”grönt projekt”, men oberoende forskare ger en helt annan bild. Projektet kräver förstörelse av mer än 1300 kvadratkilometer av floder och regnskog i en av världens mest varierade och känsliga ekosystem.
En rapport från International Rivers hävdar att vegetationen som förstörs tillsammans med översvämmad landmark släpper stora mängder metan, en växthusgas 25 procent mer potent per ton än koldioxid.
World Environment Magazine citerar en rapport från forskare vid Brasiliens nationella institut för rymdforskning som uppskattar att världens 52 000 största dammar producerar 104 miljoner ton metan per år, ungefär fyra procent av den totala människan orsakade utsläpp.
Notan för byggnationen lär enligt BBC landa på 22,5 miljarder dollar.
Läs mer här.
Vill du stödja kampen mot byggnationen? Klicka här och skriv på namninsamlingen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!