Gigantisk kraftverksdamm rivs

Fundamentet från kraftverksdammen kommer att krossas och användas som lekgrus för kommande generationer lax i Elwha River. (Foto: Kim Sager-Fradkin/Lower Elwha Klallam Tribe)

Naturen i Olympic National Park, Washington är i begrepp att genomgå en stor förändring. Den största återställningen av naturen i USA:s historia sker nu i form av rivning av två stora kraftverksdammar. Den största dammbyggnaden, Condit Dam, är 210 meter hög.
Nationalparken Olympic National Park ligger längst upp i västra hörnet av USA. Många av de vattenflöden som strömmar genom parken är källflöden till Elwha River. Älven har varit en viktig reproduktionslokal för sex laxarter, däribland karaktärsarten chinook. Detta fram tills att älven blev reglerad 1913 då man byggde två vattenkraftverk just utanför nationalparken.
Nu jobbar ett stort team med att återställa älven till sitt ursprungliga skick efter att man rivit dammarna. Biologerna räknar med att återställningen av älven är klar år 2014. I dagsläget stiger cirka 3000 laxar mot dammbyggnaderna, där det tar stopp.
– De cirklar runt nedanför kraftverksdammen och återvänder sedan till havet, säger LaTrisha Suggs, biträdande chef för restaureringen.
Beräkningsmodeller pekar mot 392 000 lekvandrande laxar kommer att fylla Elwha River och förutsättningarna för sportfisketurism spås bli mycket goda.
Rivningen av de stora dammarna har smittat av sig. Nyligen inleddes rivningen av Condit dam i White Salmon River. Därtill skall ytterligare fyra dammar rivas bort i Klamath River i södra Oregon och ytterligare en i älven Penobscot, Maine.
På National Geographics webbsida kan du se en film från dammrivningen i White Salmon River. Klicka här.
Här
hittar du en film om Elwha River och historien bakom dammrivningen.
Vill du följa dammrivningen via webbkamera? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!