Gigantisk tävlingsgädda!

Tero Paakki med hans trofégädda på hela 16500 gram. Foto: Fredrik Aremyr

Fiskejournalens medarbetare Jarmo Kuisma och hans team har möjligen gjort en historisk bedrift. Under helgens deltävling i Sportfishmaster Pike på sjön Sävelången krokade Tero Paakki på ett nytt sjörekord, och kanske till och med den största gäddan som någonsin tagits på en endagarstävling. En fin fisk på hela 16,5 kilo och 126 cm.
Skeppare Fredrik Aremyr  är en erfaren Sävelångenfiskare och en bit in i tävlingen placerar han båten intill en fin djupbrant som borde hålla fin fisk.
– I med markören och sen var det bara att börja dunka med våra tunga gummibeten. Berättar Jarmo i rapporten till Fiskejournalen. Efter en halvtimma får Tero ett kraftigt  hugg på en Jeff Boggs bigboy och en dramatisk fight börjar.
– Efter flera brutala 10-15 m rusningar kommer vi åt att håva gigantgäddan och lyckan är total, alla tre har känt av den berömda fiskefrossan. Berättar Jarmo.
Det visar sig att fisken väger hela 16500 gram samt mäter hela 126 cm. Efter ett par snabba idolbilder återutsätts gäddan, som visar sig vara i toppkondition. Tero har slagit sitt personbästa och hans team har vunnit helgens tävling. Kan detta möjligtvis vara den största gäddan som någonsin tagits på en endagars fisketävling?

Mathias Larsson

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!