Glansfisken varmblodig på riktigt

Den amerikanske biologen och forskaren Nick Wegner för in en sensor i glansfiskens muskulatur som ska ta tempen medan den simmar i havet. Foto: NOAA

Ny forskning har visat att den märkliga fisken glansfisk är fullt varmblodig. Generellt är alla fiskar kallblodiga, men tonfiskar och hajar har vissa varmblodiga drag.
När vattnet är kallt är fisken kall, det är konsekvensen av att vara kallblodig. Det gör att fiskens beteende är styrt av vattentemperaturen och att fiskar på våra breddgrader har låg aktivitet under vintern.
Den vackra och fascinerande glansfisken, som lever på djupet ända från Nordnorge ner till Sydafrika, har dock nyligen funnits varmblodig. Den alstrar värme genom att konstant flaxa med fenorna och lagra värmen med hjälp av blodomloppet och gälarna. Upphettat blod från fiskens inre värmer upp kallt blod från gälarna.

Tonfiskar och hajar är ”delvis varmblodiga” och kan hålla värmen i vissa muskler.

Effekten blir att glansfisken kan vara både snabb och rörlig nere på djupet, där vattnet är kallt. Där kan den effektivt jaga bläckfiskar och andra bytesdjur.
Tonfiskar och hajar är delvis varmblodiga och kan hålla värmen i sina muskler. Däremot inte i sina inre organ, som glansfisken kan. När hajar och tonfiskar dyker ner på djupet, kyls deras organ ganska snart av.
Den diskusformade glansfisken kan bli hela 2 meter lång och väga upp till 200 kilo. Glansfiskens närmaste släktingar är de ännu konstigare fiskarna sillkung och vågmär.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!