Göteborgs Hamn kompenserar för minskat ålgräs

En allt ovanligare syn längs den svenska västkusten. Återplantering av ålgräs utförs av dykare som planterar skotten styckvis. Foto: Sandra Andersson / Marine Monitoring

Snart påbörjas den största återplanteringen av ålgräs i Sverige. Området blir minst 1,7 hektar, vilket motsvarar den yta som går förlorad i samband med utbyggnaden av Göteborgs Hamn.

Ålgräsängar är hotade ekosystem och i Bohuslän har ålgräset försvunnit på många platser. Eftersom ålgräsängar fyller många viktiga ekosystemfunktioner är de viktiga att bevara.
Göteborgs Hamn, som åtog sig miljökompensation i samband med att hamnens utbyggnad fick miljötillstånd, kommer att plantera minst lika mycket ålgräs som försvinner när den nya terminalen byggs.
– Som alltid när vi bygger nytt kompenserar vi för de intrång vi gör. För att vi ska behålla vår konkurrenskraft och möta framtida tillväxt måste hamnen växa – men på ett hållbart sätt, säger Edvard Molitor, miljöchef på Göteborgs Hamn AB.

”För att vi ska behålla vår konkurrenskraft och möta framtida tillväxt måste hamnen växa – men på ett hållbart sätt”

Idag finns fungerande metoder för att restaurera ålgräs, men återplantering är kostsam och valet av plats viktig för att åtgärden ska bli framgångsrik. Därför läggs nu stor kraft på att hitta ett område med gynnsamma förhållanden.
– Detta är ett viktigt projekt och det vore fantastiskt om vi hittade områden i Göteborgs skärgård där ålgräset kan komma tillbaka genom restaurering. Vi kommer att påbörja arbetet med att ta fram lämpliga lokaler nu under våren och sommaren, säger Sandra Andersson från Marine Monitoring, som tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen ansvarar för återplanteringen.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Publicerad: 15 February 2017
Av: Hans Hällman