Göteborgs Havsfiskeklubb 50 år

Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist.

Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern (tv) flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist.

Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK) firade nyligen sin 50-åriga tillvaro med en festlig och minnesvärd afton där många storfångster genom åren hamnade i fokus. En av de allra främsta, en hälleflundra på 111,3 kg drogs till klubbens ära under jubileumsåret. Det är likaså den tyngsta spöfångade fisken på 50 år i svenska vatten.
För storfiskfångsten svarade göteborgaren Fredrik von Elern, banbrytare och kursläggare när det gäller utveckling av svenskt utomskärsfiske i Skagerack. Redan på tidigt 90-tal pionjärfiskade han med stor framgång över djupbottnar och vrak i norra Bohuslän. Kort sagt – fiskarnas skyddshelgon Petri – belönade med fångsten definitivt rätt havssportfiskare.
För sin unika fiskeprestation blev Fredrik vald till “Årets havsfiskare” – en årlig utmärkelse instiftad när GHFK firade 20-årsjubileum – samt fick, under GHFK:s 50-årsfest, 2013 års hedersbevisning.
Det var i letandet efter nya fiskeplatser, väst Väderöarna, som Fredrik i lag med pionjärfiskekompisarna Fredrik Högberg och Tobias Ehn, under sommarnattfiske drog hälleflundran. Fångsten gjordes från Fredriks båt – en Targa 25 döpt till ”Fasa” – samt krokades på 398 m djup via en makrillflapper i ändan på en släptafs.
– Snabbt förstod jag av både tyngd och rusning att det var en tungviktare jag matchade, berättar Fredrik. Efter ca 40 min såg vi fisk under ytan – och det var en liten lubb som tagit på upphängaren. Under den skymtade vi sedan något stort vitt, vilket var hälleflundran.
– Med kompisarnas hjälp fick jag bordat den. Vi avslutade fisket när vi såg att detta var en presumtiv rekordfisk. Kursen sattes mot Grebbestad. Där vägdes fisken kl.07.00 den 22 juli 2013 på krönt våg till 111,3 kg. Längd 204 cm.
Besök Göteborgs Havsfiskeklubb på webben, klicka här.
Jan Olsson

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!