Gott om hotade arter i fiskdiskarna

Havskatt är en av de hotade arter som förekommer frekvent i butikerna. (Foto: Kentaroo Tryman, Johnér)

Världens hav är överfiskade och bland de mest utsatta är djuphavsfiskarna. Naturskyddsföreningen publicerar idag en rapport som visar att det finns gott om marulk, havskatt och hälleflundra i fiskdiskarna. Värst är fiskhandlarna men det finns även gott om hotade arter hos livsmedelskedjorna.
– Vår kartläggning visar att förekomsten av hotade djuphavsfiskar är absolut störst hos fiskhandlarna och det är inte acceptabelt. Men det är ännu mer upprörande att de finns hos dagligvaruhandlarna eftersom det handlar om stora kedjor med miljökontor och hållbarhetschefer. ICA har till exempel en central policy att inte sälja hotade arter vilket inte de lokala butikerna följer enligt vår undersökning, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Under våren 2012 har Naturskyddsföreningens medlemmar kartlagt utbudet av djuphavsfiskar i butiker på 31 orter runt om i landet. 101 fiskbutiker och matbutiker med manuell fiskdisk undersöktes och resultatet publiceras idag i rapporten Fula fiskar i fina diskar. Rapporten visar att hälleflundra (starkt hotad) och havskatt (starkt hotad) tillhör de djuphavsfiskar som såldes mest i de granskade butikerna.
– Det har aldrig funnits så lite fisk i haven som nu. I takt med att kusterna har tömts på fisk och fiskarnas redskap blivit alltmer avancerade har fisket flyttat ner på allt djupare vatten. Djuphavsfiskar är ofta fula, med stora huvuden som lätt fastnar i näten, och de lever ofta länge och blir könsmogna sent. Det gör dem extra sårbara för högt fisketryck, säger Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.
Måste bli stopp på bottentrålnigen
I rapporten kräver Naturskyddsföreningen att Sverige ska stödja EU-kommissionens förslag om att omedelbart fasa ut bottentrålningen i djuphavsfisket i Atlanten. Det behövs även ett bottentrålningsförbud i Sveriges ekonomiska zon samt en särskild strategi för de stackars fula fiskarna runt Sveriges kuster som måste leva väldigt länge innan de är könsmogna och kan föröka sig.
Läs Rapporten ”Fula fiskar i fina diskar – om fiske på djupa vatten”. (PDF)
Här hittar du mer information från Naturskyddsföreningen.
Missa inte tidigare notiser om havsmiljö.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!