Greenpeace glömmer ekologin

Älvräddarnas ordförande Christer Borg menar att Martina Krueger och Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna.

Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, menar att Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna genom att de i sin elbolagsranking enbart tar hänsyn till andelen förnybar energi.
När Greenpeace listar vilka energibolag som ur konsumentperspektiv är bäst att välja om man vill göra skillnad för miljön, går de enbart på andelen förnybar energi. Ett högt rankat energibolag kan således, enligt Greenpeace kriterier, ha hundra procent vattenkraft utan att behöva ta någon hänsyn till ekologin runt kraftverken. Som en av de högst placerade på Greenpeace lista står till exempel Alingsås energi.
– Alingsås energi köper huvuddelen av sin el från Bjurfors nedre kraftverk i Umeälven. I det finns inga fiskvägar och trots att man precis lagt ner 57 miljoner på en dammrenovering, har fiskvägar inte ingått i projektet, säger Christer Borg på Älvräddarna.
Martina Krueger, ansvarig för klimat och energifrågor på Greenpeace svarar
på kritiken:
– I dagsläget har vi inte möjlighet att få fram den information som behövs för att gradera kraftbolagen utifrån andra kriterier än andelen förnybar energi.
Gratis green-washing
Älvräddarna menar att Greenpeace synsätt, förutom att det är direkt vilseledande för konsumenten, också bidrar till elbolagens ”green-washing”, alltså när bolagen själva vill påskina hur miljövänliga de är.
– I fallet med Alingsås Energi använder de sin listplacering i marknadsföringen. Det låter självklart jättebra att de är topprankade av Greenpeace. Förnybar elproduktion är givetvis bra, men är inte det enda kriteriet för att få en miljöanpassad produktion. Vattenkraften i Sverige är en ekologisk katastrof och det borde Greenpeace inte stödja på detta sätt, säger Christer Borg.
– Kanske är andra kriterier något vi bör ta hänsyn till i framtida rankingar, men i dagsläget är det enbart information om vilket energislag elen kommer ifrån, som kraftbolagen är skyldiga att redovisa, säger Martina Krueger.
Läs tidigare notiser om Greenpeace elbolagsranking.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!