Annons
Annons

Greenpeace glömmer ekologin

Annons

Älvräddarnas ordförande Christer Borg menar att Martina Krueger och Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna.

Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, menar att Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna genom att de i sin elbolagsranking enbart tar hänsyn till andelen förnybar energi.
När Greenpeace listar vilka energibolag som ur konsumentperspektiv är bäst att välja om man vill göra skillnad för miljön, går de enbart på andelen förnybar energi. Ett högt rankat energibolag kan således, enligt Greenpeace kriterier, ha hundra procent vattenkraft utan att behöva ta någon hänsyn till ekologin runt kraftverken. Som en av de högst placerade på Greenpeace lista står till exempel Alingsås energi.
– Alingsås energi köper huvuddelen av sin el från Bjurfors nedre kraftverk i Umeälven. I det finns inga fiskvägar och trots att man precis lagt ner 57 miljoner på en dammrenovering, har fiskvägar inte ingått i projektet, säger Christer Borg på Älvräddarna.
Martina Krueger, ansvarig för klimat och energifrågor på Greenpeace svarar
på kritiken:
– I dagsläget har vi inte möjlighet att få fram den information som behövs för att gradera kraftbolagen utifrån andra kriterier än andelen förnybar energi.
Gratis green-washing
Älvräddarna menar att Greenpeace synsätt, förutom att det är direkt vilseledande för konsumenten, också bidrar till elbolagens ”green-washing”, alltså när bolagen själva vill påskina hur miljövänliga de är.
– I fallet med Alingsås Energi använder de sin listplacering i marknadsföringen. Det låter självklart jättebra att de är topprankade av Greenpeace. Förnybar elproduktion är givetvis bra, men är inte det enda kriteriet för att få en miljöanpassad produktion. Vattenkraften i Sverige är en ekologisk katastrof och det borde Greenpeace inte stödja på detta sätt, säger Christer Borg.
– Kanske är andra kriterier något vi bör ta hänsyn till i framtida rankingar, men i dagsläget är det enbart information om vilket energislag elen kommer ifrån, som kraftbolagen är skyldiga att redovisa, säger Martina Krueger.
Läs tidigare notiser om Greenpeace elbolagsranking.
Maria Ålander

LÄS OCKSÅ

Annons
23 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Fyfan vad förbannad jag blir! Greenpeace är dubbelmoralister! Jag ska genast avsluta mitt stödmedlemskap hos dem. Omedelbums!

 • ”I dagsläget har vi inte möjlighet att få fram den information som behövs för att gradera kraftbolagen utifrån andra kriterier än andelen förnybar energi.”

  Det var det slappaste jag hört, informationen finns så det borde vara en skyldighet att ta reda på den och redovisa den om man vill använda sig av ”miljön som varumärke” som Greenpeace…

 • Tråkigt att Greenpeace verkar vara så okunniga inom detta område. Något som kraftbolagen givetvis är snabba att utnyttja. Kanske inte blir något förnyat medlemskap nästa år i Greenpeace då Älvräddarna kan få den slanten extra istället.

 • Greenpeace gör verkligen miljörörelsen en björntjänst här. En elproducent som kalhygger ett helt län, asfalterar hela area och smäller upp vindsnurror, dämmer upp samtliga vattendrag till 100%, kvalar med elegans in i Greenpeace ”topplista” och kan sedan stoltsera med detta i sin marknadsföring framöver. Skärpning Greenpeace!

 • Detta visar ju bara GPs politiska agenda handlar mer om ideologin och inte miljö! Är biologisk mångfald kanske den viktigaste miljöfrågan? Eller är det inte lika kul att att skicka aktivister till dessa ställen kanske?

  Bra där GP… not!

 • Greenpeace har jag sedan länge slutat stötta. Förr var det bättre, men nu förtiden är det som flera kommentarer redan konstaterat, mest aktivitet på marknadsföring och pr. Att ”ha svårt att få fram information” duger inte. Sverige är fullt av tillsynsmyndigheter som har offentliga handlingar om vattenkraftverken. Börja gräva människa!

 • Detta är för dåligt av Greenpeace. Att endast ta hänsyn till ett kriterium, klimatpåverkan är inte seriöst. En miljöorganisation som Greenpeace måste se till övriga värden så som rödlista och hotade arter, vandringsvägar för lekfisk etc.

  Att ranka elbolag och ge dem ”gratisreklam” utan dessa hänsyn är direkt oseriöst.

  Skärpning…

 • Håller med alla tidigare talare.. helt bedrövligt greenpeace!!

 • Greenpeace är i första hand en miljöpolitisk kampanjorganisation och inte en miljöorganisation. De har också stora delar av sitt stöd i storstadsområden så de som påverkas av bland annat kraftbolagens rövarfasoner inte finns bland de som de söker stöd hos. Det är förmätet att skapa en egen ”miljöcertifiering! utan att ha någon kunskap bakom…

 • Kanske vore bättre att skicka aktivisterna till vattenkraftverken istället för kärnkraftverken….
  Kan man få fram vilka danska fartyg som kränkt svenska fiskefria zoner borde det inte vara så svårt att gå ut till älven och kolla om det finns fria vandringsvägar för fisken. Greenpeace har spelat ut sin roll, Ge älvräddarna pengarna i stället!

 • Jag har stöttat Greenpeace i perioder på olika sätt ändå sedan början på 80-talet och få höra Martina Krueger fälla en sån här kommentar skrämmer mig,jobbar hon för miljörörelsen eller är en greenwashare för energibolagen. Hon behöver nog komma ut ur sin lilla bubbla och lära sig och se helheten.Nu är det slut med bidragen till Greenpeace från mig.

 • Det var sista strået för mig. Allt stöd för Greenpeace dras in och rekryterarna på stan är välkomna fram och diskutera. Pinsamt att denna en gång viktiga rörelse helt enkelt verkar köpt.

 • … Och så den där ”politikerattityden” som Krueger intar när hon svarar. Fyfan.

 • Hehe, detta frågade jag Greenpeace om i våras men jag fick aldrig något svar…

  Kanske inte så konstigt. Var det inte dessutom så att Greenpeace tog emot pengar från Norges största fiskodlare. Får en känsla av att fel folk sitter i den föreningen numera. Det viktigaste verkar inte längre vara sakfrågorna utan om att visa upp Greenpeace.

  Per…

 • Per, det var WWF som tog emot pengar från den norska fiskodlingsindustrin, inte Greenpeace.

 • Aldrig mer GreenPeace. Drar tillbaka allt mitt stöd och ger pengarna oavkortat till älvräddarna istället, där gör pengarna mycket mer nytta än hos de korrupta Greenpeace smurfarna.

 • Pinsamt att GP ens uttalar sig om man har inställningen att man inte har möjlighet (läs vilja) att ta fram informationen som behövs.

 • Pinsamt svar av Marina, men det visar ju med all önskvärd tydlighet att GP har spelat ut sin roll!!
  GP kan lägga ner sin verksomhet tycker jag.

 • Det som tycks mig vara ännu mer underligt är att Älvräddarna tydligen kan få fram den här informationen, som enligt Martina inte ska gå att få fram för GreenPeace.
  Mycket märkligt, kan det vara viljan som saknas?

 • Greenpeace har redan varit i kontakt med Älvräddarna och bett dem förse organisationen med uppgifter om vilka vattenkraftverk som har fiskvägar för att kunna föra in dessa fakta i elbolagsrankingen

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons