Greenpeace om ”århundradets framgång för fisken”

– Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget vilket inte blir lätt, men vi har vunnit en viktig delseger, säger Jan Isaksson.

Jan Isaksson är havsmiljöexpert på Greenpeace och har genom åren engagerat sig mycket i havsmiljöfrågor. Såhär beskriver han förra veckans omröstning i EU-parlamentet – om ny inriktning på den gemensamma fiskepolitiken.
Isaksson:
Länge leve fisken! Det är inte alltid lätt att dechiffrera vad EU-beslut faktiskt innebär på riktigt. Direktiv och andra politiska riktlinjer går ibland människor över huvudet. Så låt oss nu berätta en solskenshistoria om vad som faktiskt hänt i EU.
Europaparlamentet, där ju många lagar som gäller miljö och naturresurser ju faktiskt stiftas, röstade i veckan igenom ett förslag för att reformera den europeiska fiskeripolitiken. Med siffrorna 502 – 137 – en överväldigande majoritet – gick ett förslag om att rädda Europas hårt pressade fiskebestånd igenom. Man beslutade bland annat om att minska det förlamande överfisket, förbjuda utkast och uppmuntra hållbart fiske och uppbyggda fiskebestånd.
Kort sagt: EU beslutade om att rädda fisken innan den försvinner. Hurra!
Reformförslaget innebär:
– Stop för överfiske till 2015
– Målsättning att bygga upp fiskbestånden till 2020
– Ett riktigt utkastförbud
– Ett nätverk av sammanhängande marina reservat
– Prioriterad tillgång till fiskeområden för dem som fiskar på ett miljömässigt hållbart sätt
– Inrättandet av en särskild kommitté med uppgift att granska om medlemsländerna genomför sina åtaganden
Vi är många som har kämpat för en fiskerireform värd namnet och förslaget som antogs av parlamentet är över förväntan. Tack till alla som stött kampen! Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget, vilket inte blir lätt. Men vi har vunnit en viktig delseger! Ut och fira!
Vill du läsa mer från Isaksson? Klicka här.
Läs även tidigare notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!