Ovanlig guldsparid på besök

Allt fler sydliga arter siktas längs svenska Västkusten. Det beror bland annat på att havsvattnet blivit varmare i och med klimatförändringen.

Havets Hus i Lysekil har fått ett mycket ovanligt besök. Det är en guldsparid som normalt återfinns i betydligt varmare vatten nere vid Medelhavet men som i veckan fångades i ett garn utanför Lysekil.
Guldsparid (Sparus aurata) är sannerligen en mycket ovanlig gäst i svenska vatten och har endast setts två gånger tidigare, senast för femton år sedan. Den känns igen på det guldgula bandet mellan ögonen och en stor svart fläck på huvudet.

Den är en protandrisk hermafrodit, det vill säga att den först är hane och sedan blir den en hona.

Guldspariden kan bli 70 cm lång men är oftast runt 30 cm. Den som nu finns på Havets Hus är ungefär 30 cm. Guldspariden lever från grunda vatten ner till 150 meters djup och är vanlig i Medelhavet, men också delar av Svarta havet och Atlanten. I Medelhavet odlas den också i stor omfattning. Den är en protandrisk hermafrodit, det vill säga att den först är hane och sedan blir den en hona.
Havets Hus guldsparid kommer från fiskaren Bobbo Roysson som fick den i sitt garn i fredags på 7 meter djup utanför Grundsund i Lysekils kommun.

Publicerad: 16 June 2015
Av: Fiskejournalen