Gustav bände tungt

Med assistans från kunniga guider blev det inte bara en, utan två, gigantmalar när Gustav Ljung besökte Spanien och Rio Segre.
Gustav ”Gurra” Ljung är en ung och mycket mångsidig sportfiskare från Lysekil. Vi hittar honom bakom många anmälningar till Recordfisken, han går på Sportfiskeakademin i Forshaga – och när semesterresan gick till Spanien så blev det naturligtvis fiske.
I ett mejl till Fiskejournalen berättar ”Gurra” att pappa och han bokat fiske hos Ebrounlimited.com. Fisket skulle ske i Rio Segre, ett biflöde till mera berömda Rio Ebro och dom fick välja mellan att fiska bass eller försöka sig på flodens jättemalar.
Det blev naturligtvis mal och en tålmodig väntan bakom riggade spön. På kvällen första dagen hände det:
”Jag är snabbt framme och krokar fisken som börjar rusa uppströms”, berättar ”Gurra”.
En av guiderna bedömer att det är en mycket stor fisk – och han får rätt. Efter en oerhörd fajt kan ”Gurra” landa en jättemal på 247 centimeter och 88 kilo. Tangerat världsrekord för ungdomar under 18 år.
Dagen därpå klipper ”Gurra” till med ytterligare en stormal, bara snäppet mindre; 225 centimeter och 72 kilo.
Svenne Andersson

Gustav Ljung med en av de gigantiska malarna från Rio Segre.

Gustav Ljung med en av de gigantiska malarna från Rio Segre.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!