Gyltatider

Berggyltan trivs i sommarvarmt vatten och stundtals kan fångsterna bli goda. (Foto: Anders Nicander)

Sommarvarmt hav ger ofta det bästa berggyltafisket. Allra mysigast är att söka de stridbara fiskarna vid Bohuskustens klippor en stilla sensommardag.
Berggyltan hör de till de mycket få arter som fortfarande är vanlig i kustbandet. Förr var den mest en bifångst vid höstens och senvårens torskfiske, men i dag har många upptäckt den härligt starka och vackra sportfisken.
På många ställen bjuder Bohuslän på det bästa gyltafisket och den mest spektakulära naturupplevelsen på ett och samma ställe. Klippor som sluttar brant ner i havet brukar betyda att det finns berggylta.
Allra effektivast – och roligast – är att fiska med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Gyltorna kan finnas från botten och till någon meter under ytan. Ofta står fisken tätt intill berget. Hittar man det djup där gyltorna befinner sig för dagen brukar man kunna få uppleva riktiga huggrusher.
Som agn kan man använda bitar av fisk eller räka. I Bohuslän har man av tradition fiskat gylta på ”kubbonger” som är sniglar som man hittar på stenarna i vattenlinjen. Skalet krossas med en sten och en krok i storlek 1 agnas med 2-4 snäckor.
Kända gyltaplatser är västsidan av Marstrandsön, västsidan Härön vid Tjörn, Kleven vid Smögen för att bara nämna några!
Få äter berggyltan även om den förr ansågs vara fin i fisksoppa. Ta med en långskaftad håv och hantera fisken vasamt så klarar den en fångst och återutsättning utan problem.
Här kan du se en webbfilm om fiske efter berggylta.
Anders Nicander

Publicerad: 07 August 2012
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik: