Gymnasieklass skötte fiskehotell

Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger,  och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.


Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger, och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.

I helgen checkade ett gäng fisketurister in på Långbergets hotell i Sysslebäck. Matlagning, guidning och hotellservice sköttes helt av Sportfiskeakademins gymnasietreor. Och det var nöjda kunder som checkade ut!
På Forshagaakademin finns både Sportfiskegymnasium och en Fiske- och jaktguideutbildning på Yrkeshögskolenivå. Normalt sett är det yrkeshögskoleeleverna som får chansen att driva ett sportfiskehotell och guida harrfiske en vecka under hösten. Men i år blev det ett glapp i YH-utbildningen och helgen skulle utgå. Då klev gymnasietreorna fram och menade att de kunde klara det.
– Vi var lite tveksamma till en början, säger Cornelis Hollestein, lärare på Forshagaakademin.
– Samtidigt visste jag att det här är en väldigt bra klass med god sammanhållning, så vi bestämde oss för att köra.

Gourmetmat och proffsguidning
Paella och jambalaya lagade på öppen eld värmde gott i magen under fisket. På kvällen serverades trerätters middagar som hade platsat på vilken fin krog som helst. Eller vad sägs om mandelbakad torskrygg och vildand med rödvinssås?
Många av eleverna band specialflugor på gästernas önskemål.
Dessutom börjar Klarälven uppe vid Sysslebäck, där Forshagaakademins personal varit involverad i fiskevården under många år, att leverera allt större harr. Det kom upp ett antal fiskar över 45 centimeter. Och trots regn och rusk, blev det också torrflugefiske.
Framtiden ser god ut för sportfiskesverige. En hel generation med duktiga och serviceinriktade guider är på väg ut på marknaden.
Mer om Forshagaakademin
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!