Habo Sportfiskeklubb kalkar sjöar

Kalkning Hökensås

Thomas Palm sprider kalk på Södra Kroksjöns is. (Foto: Jan - Åke Fritzson)

Sportfiskarna:
Habo SFK kalkar för att kunna bedriva sportfiske i sina sjöar på Hökensås, kalkningen syftar till att ge utplanterad fisk tillräckligt gynnsamma förhållanden för att kunna leva i sjöarna.
Försurningen har drabbat sydvästra delen av landet extra hårt. Trots kraftigt minskade nerfall av försurande ämnen går återhämtningen långsamt här och i många vatten måste kalkningen fortsätta under överskådlig tid för att upprätthålla tillräckligt bra förhållanden för fisk och andra vattenlevande organismer.
Förutom den nationella kalkningsverksamheten som har en strikt inriktning på att bevara biologiska värden och skydda naturligt förekommande försurningskänsliga arter så kalkas det även för att gynna sportfiskets och friluftslivets värden. Ett exempel på detta är Habo Sportfiskeklubb som själva kalkar tre av sina klubbsjöar på Hökensås för att upprätthålla en gynnsam vattenkemi för utplanterad fisk som öring och regnbåge. Kalkningen bedrivs främst med egna medel och i samarbete med Habo kommun, kalkningen har tidigare även beviljats medel från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond.
– Hösten 2011 var pH-värdet i sjön Surgölen nere på pH 5,1, en nivå där fisken mår dåligt och få organismer kan leva i sjön. Klubben gjorde en insats med kalkning på Surgölens is i mars 2012 och senare under hösten kalkades alla sjöarna i samarbete med Habo kommun. Södra Kroksjön har under flera år legat stabilt på pH 6,5 vilket var fallet hösten 2011 och våren 2012, berättar Lennart Grann, sekreterare i Habo SFK.
Den gångna sommarens nederbördsmängder var dock bevisligen sura för mer än badgäster och semesterfirare. Trots att Södra Kroksjön fick fyra ton kalk med hjälp av helikopterspridning i september 2012 var pH-värdet i november nere i 5,9 och den mätning som gjordes före lördagens kalkning visade på 6,1.  Men med de två ton kalk som spreds på isen i helgen bör sjön kunna ”överleva” sommaren. Nästa kalkning sker till hösten i samarbete med Habo kommun.
– Klubbens medlemmar börjar få rutin på kalkning från isen. I lördags spreds två ton kalk fördelat på 25 kilos säckar ut på mindre än en timma och därefter bjöds det på korv i vårsolen vid vindskyddet, avslutar Lennart Grann.
www.sportfiskarna.se

 

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!