Hälsa på i gäddfabriken

En magnifik gäddhona på omkring 10 kilo som nyligen simmade upp i våtmarken. (Foto: Olof Silvande)

En magnifik gäddhona på omkring 10 kilo som nyligen simmade upp i våtmarken. (Foto: Olof Silvande)

Sportfiskarna arbetar för att fylla skärgårdsvikar och kustområden med tunga gäddor och stora abborrstim. Samtidigt motverkas övergödning och den biologiska mångfalden gynnas. Sportfiskarnas Rovfiskprojekt är ett av Sveriges största pågående naturvårdsprojekt i vattenmiljöer.
Lördagen den 5 april arrangerar Sportfiskarna och Värmdö kommun en våtmarksdag vid Hemmesta sjöäng där provfiske nu genomförs. Med start kl. 10:00 kommer Tobias Fränstam från Sportfiskarna att berätta om gäddan och om hur en gäddfabrik fungerar. Med start från kl. 10.30 vittjas fiskfällan för att se om det är några fiskar som är på väg upp till våtmarken för att leka. Med stor sannolikhet kommer vi att kunna visa upp hur det går till då en gädda vägs, mäts och återutsätts i våtmarken och med lite tur kanske vi även ser gäddlek i våtmarken.

Våtmarker är så viktiga för fisk att de kan kallas gäddfabriker. I delar av landet har tyvärr upp mot 90 procent av våtmarkerna försvunnit. Sportfiskarna arbetar med att restaurera våtmarker för fisk längs hela ostkusten. Forskning visar på förbluffande goda resultat. Bara ett år efter restaureringen av en våtmark i Kalmarsund hade produktionen av gäddyngel ökat från 3 000 till 65 000. Just tillgången på fisk som nappar eller slår i vassen är för många i Sverige ett av de viktigaste tecknen på ett friskt hav.
Våtmarker fungerar också som naturens egna reningsverk och tar bort näringsämnen ur vattnet vilket motverkar övergödning. Många fåglar och insekter trivs bra i våtmarker. Sportfiskarnas arbete gynnar därför den biologiska mångfalden i stort.

Beräkningar visar på att åtgärdsbehovet i kustnära sötvattensmiljöer enbart för arterna gädda och abborre ligger i storleksordningen 700 miljoner kronor. Det totala åtgärdsbehovet för olika typer av vattenmiljöer och målarter är mångdubbelt större. De statliga pengarna är inte tillräckliga och det är osäkert om Sportfiskarnas arbete kommer att kunna fortsätta i samma omfattning.

Under träffen bjuder Sportfiskarna på saft och grillad korv. Varmt välkomna!
Hemmesta sjöäng är ett naturvårdsprojekt som startades 2012 av Värmdö kommun. Syftet med projektet var att restaurera våtmarken för att bland annat återskapa goda häckningsmöjligheter för fåglar samt lekområden för fisk. Den tidigare problematiken med hastigt avvikande vattennivåer kan nu regleras för att bibehålla naturliga vattennivåer.

Hitta till våtmarken
Karta till Hemmesta sjöäng: http://kartor.eniro.se/m/nK0bI

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!