Hans Lindqwist fångar 100 arter

Där satt den! Om man mäter glädje per gram så toppas nog listan av Hans första siklöja. Fisken vägde 8,5 gram och var hans 100:e art från svenska vatten! Foto: Hans Lindqwist

Sportfiskarnas Hans Lindqwist har under sommaren rapporterat flitigt om tävlingen Artjakten, i vilken barn och ungdomar fångar massor av fiskar. Att han själv är en duktig artjägare har fått mindre uppmärksamhet. Nyligen fångade han sin hundrade art i svenska vatten, och blir därmed den tredje i landet att lyckas med denna imponerande bedrift!

Hans, som arbetar som nationellt ungdomsansvarig på Sportfiskarna, har i tio år haft målet klart för sig –  att fånga 100 arter från svenska vatten. I samband med att han nyligen drog upp en siklöja på beskedliga 8,5 gram är nu målet uppfyllt.
-Jag trodde verkligen inte att det skulle bli den 100:e arten när jag vaknade den dagen. Hela helgen skulle jag arbeta med ett fiskeevent för barn i Jönköping. På vägen hem så stannade jag till på Sjölyckan för att lasta av och då såg jag en massa småvak i en av dammarna. Jag tänkte att det nog var småabborre, men eftersom det ryktades att siklöja – som var den enda realistiska sötvattensfisken som jag hade kvar att fånga – ibland kommer in i dammarna gjorde jag ett försök. Egentligen var jag redan sen hem till middagen men suget att testa blev för stort. Först fångade jag mycket riktigt en liten abborre, men därefter fastnade en ”löjliknande” fisk på den maskbitsagnade kroken.

”Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja!”

Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja! Känslan var fantastisk och det var lite lustigt att mitt stora mål uppfylldes några meter från min arbetsplats, berättar Hans.

Efter fångsten spreds ryktet att siklöjan var på hugget utanför Göteborg. Mängder av artjägare passade då på att fånga den udda arten, och just den hjälpsamma inställningen bland artjägare är något som Hans gärna lyfter fram.

”Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning”

– Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning. Eftersom man inte måste fånga de största individerna är det inte känsligt släppa en lokal eller tipsa om tekniker, berättar han.

För Hans egen del har hjälpen kommit från många håll, men den enskilt viktigaste personen har varit Adam Alexandersson.
-Han är min bästa vän och vi har känt varandra i snart 30 år, och under hela den tiden har vi tävlat mot varandra. I allt! Antal fiskarter fångade på sportfiske är inget undantag och det är nyckeln till att vi nu ligger i toppen i artfiske-Sverige. Innan siklöjan hade både han och jag fångat 99 arter, och det första jag gjorde efter att ha skrikit av glädje var att skicka en filmsnutt till Adam. Därefter bad jag min sambo Linda lägga tillbaka potatisbullarna i frysen. Nu skulle vi fira på restaurang!

Vi bad Hans att välja ut och berätta om fem fiskebilder med särskilt stor betydelse för honom.
Här kommer de!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Stort grattis från oss på redaktionen!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!