Hans Lindqwist fångar 100 arter

Där satt den! Om man mäter glädje per gram så toppas nog listan av Hans första siklöja. Fisken vägde 8,5 gram och var hans 100:e art från svenska vatten! Foto: Hans Lindqwist

Sportfiskarnas Hans Lindqwist har under sommaren rapporterat flitigt om tävlingen Artjakten, i vilken barn och ungdomar fångar massor av fiskar. Att han själv är en duktig artjägare har fått mindre uppmärksamhet. Nyligen fångade han sin hundrade art i svenska vatten, och blir därmed den tredje i landet att lyckas med denna imponerande bedrift!

Hans, som arbetar som nationellt ungdomsansvarig på Sportfiskarna, har i tio år haft målet klart för sig –  att fånga 100 arter från svenska vatten. I samband med att han nyligen drog upp en siklöja på beskedliga 8,5 gram är nu målet uppfyllt.
-Jag trodde verkligen inte att det skulle bli den 100:e arten när jag vaknade den dagen. Hela helgen skulle jag arbeta med ett fiskeevent för barn i Jönköping. På vägen hem så stannade jag till på Sjölyckan för att lasta av och då såg jag en massa småvak i en av dammarna. Jag tänkte att det nog var småabborre, men eftersom det ryktades att siklöja – som var den enda realistiska sötvattensfisken som jag hade kvar att fånga – ibland kommer in i dammarna gjorde jag ett försök. Egentligen var jag redan sen hem till middagen men suget att testa blev för stort. Först fångade jag mycket riktigt en liten abborre, men därefter fastnade en ”löjliknande” fisk på den maskbitsagnade kroken.

”Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja!”

Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja! Känslan var fantastisk och det var lite lustigt att mitt stora mål uppfylldes några meter från min arbetsplats, berättar Hans.

Efter fångsten spreds ryktet att siklöjan var på hugget utanför Göteborg. Mängder av artjägare passade då på att fånga den udda arten, och just den hjälpsamma inställningen bland artjägare är något som Hans gärna lyfter fram.

”Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning”

– Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning. Eftersom man inte måste fånga de största individerna är det inte känsligt släppa en lokal eller tipsa om tekniker, berättar han.

För Hans egen del har hjälpen kommit från många håll, men den enskilt viktigaste personen har varit Adam Alexandersson.
-Han är min bästa vän och vi har känt varandra i snart 30 år, och under hela den tiden har vi tävlat mot varandra. I allt! Antal fiskarter fångade på sportfiske är inget undantag och det är nyckeln till att vi nu ligger i toppen i artfiske-Sverige. Innan siklöjan hade både han och jag fångat 99 arter, och det första jag gjorde efter att ha skrikit av glädje var att skicka en filmsnutt till Adam. Därefter bad jag min sambo Linda lägga tillbaka potatisbullarna i frysen. Nu skulle vi fira på restaurang!

Vi bad Hans att välja ut och berätta om fem fiskebilder med särskilt stor betydelse för honom.
Här kommer de!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Stort grattis från oss på redaktionen!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!