Hans Lindqwist fångar 100 arter

Där satt den! Om man mäter glädje per gram så toppas nog listan av Hans första siklöja. Fisken vägde 8,5 gram och var hans 100:e art från svenska vatten! Foto: Hans Lindqwist

Sportfiskarnas Hans Lindqwist har under sommaren rapporterat flitigt om tävlingen Artjakten, i vilken barn och ungdomar fångar massor av fiskar. Att han själv är en duktig artjägare har fått mindre uppmärksamhet. Nyligen fångade han sin hundrade art i svenska vatten, och blir därmed den tredje i landet att lyckas med denna imponerande bedrift!

Hans, som arbetar som nationellt ungdomsansvarig på Sportfiskarna, har i tio år haft målet klart för sig –  att fånga 100 arter från svenska vatten. I samband med att han nyligen drog upp en siklöja på beskedliga 8,5 gram är nu målet uppfyllt.
-Jag trodde verkligen inte att det skulle bli den 100:e arten när jag vaknade den dagen. Hela helgen skulle jag arbeta med ett fiskeevent för barn i Jönköping. På vägen hem så stannade jag till på Sjölyckan för att lasta av och då såg jag en massa småvak i en av dammarna. Jag tänkte att det nog var småabborre, men eftersom det ryktades att siklöja – som var den enda realistiska sötvattensfisken som jag hade kvar att fånga – ibland kommer in i dammarna gjorde jag ett försök. Egentligen var jag redan sen hem till middagen men suget att testa blev för stort. Först fångade jag mycket riktigt en liten abborre, men därefter fastnade en ”löjliknande” fisk på den maskbitsagnade kroken.

”Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja!”

Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja! Känslan var fantastisk och det var lite lustigt att mitt stora mål uppfylldes några meter från min arbetsplats, berättar Hans.

Efter fångsten spreds ryktet att siklöjan var på hugget utanför Göteborg. Mängder av artjägare passade då på att fånga den udda arten, och just den hjälpsamma inställningen bland artjägare är något som Hans gärna lyfter fram.

”Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning”

– Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning. Eftersom man inte måste fånga de största individerna är det inte känsligt släppa en lokal eller tipsa om tekniker, berättar han.

För Hans egen del har hjälpen kommit från många håll, men den enskilt viktigaste personen har varit Adam Alexandersson.
-Han är min bästa vän och vi har känt varandra i snart 30 år, och under hela den tiden har vi tävlat mot varandra. I allt! Antal fiskarter fångade på sportfiske är inget undantag och det är nyckeln till att vi nu ligger i toppen i artfiske-Sverige. Innan siklöjan hade både han och jag fångat 99 arter, och det första jag gjorde efter att ha skrikit av glädje var att skicka en filmsnutt till Adam. Därefter bad jag min sambo Linda lägga tillbaka potatisbullarna i frysen. Nu skulle vi fira på restaurang!

Vi bad Hans att välja ut och berätta om fem fiskebilder med särskilt stor betydelse för honom.
Här kommer de!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Stort grattis från oss på redaktionen!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!