Hans Lindqwist fångar 100 arter

Där satt den! Om man mäter glädje per gram så toppas nog listan av Hans första siklöja. Fisken vägde 8,5 gram och var hans 100:e art från svenska vatten! Foto: Hans Lindqwist

Sportfiskarnas Hans Lindqwist har under sommaren rapporterat flitigt om tävlingen Artjakten, i vilken barn och ungdomar fångar massor av fiskar. Att han själv är en duktig artjägare har fått mindre uppmärksamhet. Nyligen fångade han sin hundrade art i svenska vatten, och blir därmed den tredje i landet att lyckas med denna imponerande bedrift!

Hans, som arbetar som nationellt ungdomsansvarig på Sportfiskarna, har i tio år haft målet klart för sig –  att fånga 100 arter från svenska vatten. I samband med att han nyligen drog upp en siklöja på beskedliga 8,5 gram är nu målet uppfyllt.
-Jag trodde verkligen inte att det skulle bli den 100:e arten när jag vaknade den dagen. Hela helgen skulle jag arbeta med ett fiskeevent för barn i Jönköping. På vägen hem så stannade jag till på Sjölyckan för att lasta av och då såg jag en massa småvak i en av dammarna. Jag tänkte att det nog var småabborre, men eftersom det ryktades att siklöja – som var den enda realistiska sötvattensfisken som jag hade kvar att fånga – ibland kommer in i dammarna gjorde jag ett försök. Egentligen var jag redan sen hem till middagen men suget att testa blev för stort. Först fångade jag mycket riktigt en liten abborre, men därefter fastnade en ”löjliknande” fisk på den maskbitsagnade kroken.

”Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja!”

Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja! Känslan var fantastisk och det var lite lustigt att mitt stora mål uppfylldes några meter från min arbetsplats, berättar Hans.

Efter fångsten spreds ryktet att siklöjan var på hugget utanför Göteborg. Mängder av artjägare passade då på att fånga den udda arten, och just den hjälpsamma inställningen bland artjägare är något som Hans gärna lyfter fram.

”Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning”

– Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning. Eftersom man inte måste fånga de största individerna är det inte känsligt släppa en lokal eller tipsa om tekniker, berättar han.

För Hans egen del har hjälpen kommit från många håll, men den enskilt viktigaste personen har varit Adam Alexandersson.
-Han är min bästa vän och vi har känt varandra i snart 30 år, och under hela den tiden har vi tävlat mot varandra. I allt! Antal fiskarter fångade på sportfiske är inget undantag och det är nyckeln till att vi nu ligger i toppen i artfiske-Sverige. Innan siklöjan hade både han och jag fångat 99 arter, och det första jag gjorde efter att ha skrikit av glädje var att skicka en filmsnutt till Adam. Därefter bad jag min sambo Linda lägga tillbaka potatisbullarna i frysen. Nu skulle vi fira på restaurang!

Vi bad Hans att välja ut och berätta om fem fiskebilder med särskilt stor betydelse för honom.
Här kommer de!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Stort grattis från oss på redaktionen!

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Nytt svenskt hajrekord

Per Alexanderssons väldiga håkäring från i somras har nu godkänts som nytt svenskt rekord. Fisken var hela 282 centimeter lång och är därmed en av de största fiskar som spöfångats i Sverige.

Gäddhouse-genre får två nya alster

ThePikeFather och DjRobaCo har nyligen släppt två låtar med gäddtema. Den allra färskaste – Dans i Gäddvassen – har världspremiär på Spotify i dag och visar tydliga influenser från svenskt dansband. – DjRobaCo och jag har skapat två GäddHouse-låtar som förhoppningsvis glädjer många ute i stugorna. Vi ses i folkparkerna, hälsar Klas ”ThePikeFather” Skoglund.

Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Måsdyk gav sanslös abborrsvit

Modern teknik i all ära, men ibland kan man hitta fisk genom att iaktta naturen. Det fick Jens Byholm nyligen erfara, när jagande måsar visade vägen till hans livs galnaste abborrfiske. Under några magiska morgontimmar lyckades han och Linus Storm fånga elva abborrar över kilot, varav två toppfiskar vägde över 1600 gram!

Tålamod gav drömabborre

Överväger du att avsluta årets abborrsäsong? Titta på Mathias Hennings mäktiga höstabborre så kanske du tänker om. En vackrare fisk är svår att tänka sig. Hugget kom oväntat efter en seg inledning, och när vågen visade 1,67 kilo var lyckan total!

Rekordstor fenknot fångad i Öresund

Patrik Nilsson från Helsingborg fångade i somras en väldig fenknot på bottenmete i Öresund.  Fisken högg på en sillagnad krok i dagens sista nedsläpp och vägde hela 0,975 kilo, vilket överträffade det tidigare rekordet med 37 gram. Läs här Patriks egen berättelse om sin drömfångst, som i tisdags godkändes som nytt svenskt rekord.

Predatorfiske i slottsmiljö

Är du intresserad av predatorfiske och häftiga sportfiskebåtar? Och vill du dessutom gärna kombinera ett mässbesök med tävlingsfiske? I så fall kan det vara en bra idé att markera datumen 25-27 maj i nästa års kalender. Då hålls nämligen Swedish Game Fair på Tullgarns slott.

Snart dags för streetfiske i Karlstad

På lördag ska det tävlingsfiskas i centrala Karlstad. Den populära tävlingen Karlstad Street Masters Abborre arrangeras som vanligt av butiken Vildmarksliv Outddor Store, som hoppas på många deltagare och huggvilliga fiskar.

Sensationell rockafångst på 38 kilo!

Sverre Magnus Selbach fick sitt livs fisk när han i söndags metade i Trondheimsfjorden djup. Fiskens tyngd och beteende gjorde honom konfunderad – kunde det vara en håkäring? Nej då, fisken i fråga var betydligt ovanligare än så. Sverre hade fångat en svartbuksrocka – och fisken var enorm!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!