Härlig gemenskap vid Test och Itchen

De engelska kalkströmmarna River Test (de två övre bilderna) och River Itchen (de två undre bilderna) bjöd på många fina upplevelser. Foto: Anders Holm

En liten torrfluga landar och driver nära den motsatta kanten. En gyllenbrun öring, som syns tydligt i det klara vattnet, går upp och slukar flugan och efter ett par rusningar glider fisken i håven till sällskapets jubel.

Det här är ett scenario som flitigt utspelat sig under de senaste soliga dagarna i södra England, när åtta av Fiskejournalens och Allt om Flugfiskes läsare följde med till kalkströmmarna.
Samtliga deltagare kan sätta sig på flygplanet hem till Sverige, glada och nöjda efter att ha fångat öring, harr eller regnbåge från River Test och River Itchen – två historiskt betydelsefulla vatten i flugfiskets värld. Sträckorna som besökts är Kimbridge, Timsbury 5 respektive Abbots Worthy och ägs av Orvis. Nätter och middagar, med obligatoriskt fiskesnack, har tillbringats i samhället Stockbridge, Hampshire.
– Miljön har varit jättefin. Och det har varit över förväntan. Jag trodde jag bara skulle få någon enstaka fisk. Att lyckas fånga så många var mer än jag vågat hoppats på. Jag är heller inte van att fiska med så små flugor och tunna tafsar, så det var kul att få träna på det. Öringarna kommer jag minnas, de var jättefina, säger Owe Magnusson från Söderköping, som besökte de engelska kalkströmmarna för första gången.

Förutom ett spännande fiske med såväl nymfer som torrflugor i strålande sol, har gemenskapen varit en höjdpunkt.

– Alla i gruppen kommer från olika bakgrunder, och det är roligt att se hur fisket är den gemensamma nämnaren och får folk att stråla samman, tillägger Lars Andersson från Torslanda.
Vill du också hänga med på läsarresa? Håll utkik! Med jämna mellanrum arrangerar Fiskejournalen och Allt om Flugfiske läsarresor till olika platser.
Anders Holm

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!