Harrleken i Hjoån – ett välkommet vårtecken

Mängder av harr vandrar nu upp i Hjoån för att para sig. Ofta sker leken på grunt vatten där stora ryggfenor kan ses i ytan. Foto: Hans-Göran Hansson

Harrens lek i Hjoån kom tidigt i år. Men inte är den mindre efterlängtad för det. Att se fiskarnas uppvaktning på grunt vatten är ett tydligt tecken på att våren har kommit. Och att fiskevård fungerar!

Hans-Göran Hansson har arbetat med flera stora restaureringar i Hjoån. Att han nu får se fisken trivas är förstås ett härligt bevis på att insatserna lyckats.
– I slutet av mars sågs årets först lekharrar i Hjoån. Trots att det är tio dagar kvar till harrens fredningstid så har redan årets harrlek inletts. Flödet i ån är lågt efter den snöfattiga vintern men det avskräcker inte harrarna från att starta sin lekvandring. Leken är i full gång och jag såg på förmiddagen ett 20-tal harrar som lekte ca 1 kilometer upp i ån. Man ser dem tydligt i det låga och klara vattnet. Leken är bara i sin linda så vi förväntar oss att antalet lekharrar kommer att öka betydligt inom de närmaste veckorna, berättar han.

Foto och film: Hans-Göran Hansson

Hjoån, som förbinder Vättern med Mullsjön, är numera en populär vandringså även för öring. Så har det inte alltid varit. Kraftverk har tidigare utgjort betydande hinder för både upp- och nedvandring. Men genom restaurering av ån kan nu flera arter vandra upp i systemet. Och bättre ska det bli.

”Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till”

– Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till, berättar Hans-Göran.

Det projektet ser vi fram emot. Tills dess vill vi tacka Hans-Göran för rapporten och hoppas att harrens lek blir lyckad.

Hans Hällman

Publicerad: 04 April 2017
Av: Hans Hällman