Harrleken i Hjoån – ett välkommet vårtecken

Mängder av harr vandrar nu upp i Hjoån för att para sig. Ofta sker leken på grunt vatten där stora ryggfenor kan ses i ytan. Foto: Hans-Göran Hansson

Harrens lek i Hjoån kom tidigt i år. Men inte är den mindre efterlängtad för det. Att se fiskarnas uppvaktning på grunt vatten är ett tydligt tecken på att våren har kommit. Och att fiskevård fungerar!

Hans-Göran Hansson har arbetat med flera stora restaureringar i Hjoån. Att han nu får se fisken trivas är förstås ett härligt bevis på att insatserna lyckats.
– I slutet av mars sågs årets först lekharrar i Hjoån. Trots att det är tio dagar kvar till harrens fredningstid så har redan årets harrlek inletts. Flödet i ån är lågt efter den snöfattiga vintern men det avskräcker inte harrarna från att starta sin lekvandring. Leken är i full gång och jag såg på förmiddagen ett 20-tal harrar som lekte ca 1 kilometer upp i ån. Man ser dem tydligt i det låga och klara vattnet. Leken är bara i sin linda så vi förväntar oss att antalet lekharrar kommer att öka betydligt inom de närmaste veckorna, berättar han.

Foto och film: Hans-Göran Hansson

Hjoån, som förbinder Vättern med Mullsjön, är numera en populär vandringså även för öring. Så har det inte alltid varit. Kraftverk har tidigare utgjort betydande hinder för både upp- och nedvandring. Men genom restaurering av ån kan nu flera arter vandra upp i systemet. Och bättre ska det bli.

”Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till”

– Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till, berättar Hans-Göran.

Det projektet ser vi fram emot. Tills dess vill vi tacka Hans-Göran för rapporten och hoppas att harrens lek blir lyckad.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Historisk hälleflundra från Å

I torsdags fångade Erica Liljeros sitt livs fisk. Ett misstänkt bottennapp började plötsligt röra sig och en stenhård kamp tog vid. Till slut fick hon se vad som slukat den sejagnade jiggen. Upp kom den största hälleflundra som någonsin fångats av en kvinna!

Rösta fram din nya tidning

Fiskejournalens specialtidningar – Abborre och Gädda har minst sagt varit en succé och det vill vi fira genom att låta våra läsare vara med och bestämma – vilken specialtidning skulle du helst läsa? Vi på redaktionen har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger och glada hejarop från läsare, skribenter och annonsörer som vi fått i

Dansk monsteröring på fluga

Børge Erland visste att danska Storeån höll stor fisk. Efter ett stenhårt hugg och en spännande kamp fick han uppleva det personligen. Det visade sig att hans egenbundna fluga hade slukats av en havsöring på 9,5 kilo!

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!