Harrleken i Hjoån – ett välkommet vårtecken

Mängder av harr vandrar nu upp i Hjoån för att para sig. Ofta sker leken på grunt vatten där stora ryggfenor kan ses i ytan. Foto: Hans-Göran Hansson

Harrens lek i Hjoån kom tidigt i år. Men inte är den mindre efterlängtad för det. Att se fiskarnas uppvaktning på grunt vatten är ett tydligt tecken på att våren har kommit. Och att fiskevård fungerar!

Hans-Göran Hansson har arbetat med flera stora restaureringar i Hjoån. Att han nu får se fisken trivas är förstås ett härligt bevis på att insatserna lyckats.
– I slutet av mars sågs årets först lekharrar i Hjoån. Trots att det är tio dagar kvar till harrens fredningstid så har redan årets harrlek inletts. Flödet i ån är lågt efter den snöfattiga vintern men det avskräcker inte harrarna från att starta sin lekvandring. Leken är i full gång och jag såg på förmiddagen ett 20-tal harrar som lekte ca 1 kilometer upp i ån. Man ser dem tydligt i det låga och klara vattnet. Leken är bara i sin linda så vi förväntar oss att antalet lekharrar kommer att öka betydligt inom de närmaste veckorna, berättar han.

Foto och film: Hans-Göran Hansson

Hjoån, som förbinder Vättern med Mullsjön, är numera en populär vandringså även för öring. Så har det inte alltid varit. Kraftverk har tidigare utgjort betydande hinder för både upp- och nedvandring. Men genom restaurering av ån kan nu flera arter vandra upp i systemet. Och bättre ska det bli.

”Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till”

– Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till, berättar Hans-Göran.

Det projektet ser vi fram emot. Tills dess vill vi tacka Hans-Göran för rapporten och hoppas att harrens lek blir lyckad.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!