HaV föreslår nya kustfiskebestämmelser för lax

Enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) är bestånden av vild lax svaga i flera av Sveriges älvar. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) är bestånden av vild lax svaga i flera av Sveriges älvar. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) föreslår ändring av kustfiskebestämmelserna för lax. Den Svenska kvoten för lax för år 2014  är 29 856 laxar. Av dessa ska 20 000 fångas i Bottenviken, 8 500 i Bottenhavet och utanför Emån och Mörrumsån får endast 400 laxar fångas, då bestånden av vildlax anses svaga här. Förslaget är ytterligare ett steg i rätt rickning och välkomnas av organisationen Östersjölaxälvar i Samverkan.
I Sverige finns det 15 östersjöälvar som av ICES, internationella havsforskningsrådet, klassas som älvar med självreproducerande bestånd av lax. Torne, Kalix och Vindeln är älvar som redan idag uppvisar någorlunda starka bestånd medan de övriga av landets laxälvar fortfarande har svaga och i vissa fall direkt hotade bestånd.
Sverige med Torneälven inräknat står för hela 95 procent av Östersjöns totala vildlaxproduktion. Till detta sätter Östersjöländerna tillsammans årligen ut nära fem miljoner odlade laxungar som kompensation för de utbyggda älvarna.
– Trots dessa enorma utsättningar så består enligt ICES rapporter yrkesfiskarnas laxfångster av cirka 70 procent vild lax, säger Thomas Johansson, Ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan.

Svaga bestånd
Det förslag som HaV nu kommer med syftar till att minska fångsterna på känsliga bestånd. Av totalt 29 856 laxar får 28 500 fångas i Bottniska viken (Bottenviken och Bottenhavet tillsammans) och endast 400 fiskas upp i delområde 22-29 (Klicka här för att se bild). Här finns endast två Svenska älvar med produktion av vildlax, Emån och Mörrumsån. Bestånden bedöms här vara svaga med minskade tätheter av laxungar under en följd av år.
Thomas Johansson stödjer förslaget från HaV:
– En fastställd och låg kvot efter södra Östersjökusten och skärpta regler i norra Västernorrland är två mycket positiva förslag från HaV.
– Naturligtvis önskar vår organisation och landets alla laxfiskare en del mer radikala beslut för att få till en snabbare vändning av beståndsutvecklingen. Ett minskat uttag av vildlax är en förutsättning för att Östersjöns svaga laxbestånd ska kunna ha en chans att återhämta sig avslutar Thomas Johansson.
Läs Havs- och Vattenmyndighetens förslag här.
Missa inte tidigare notiser om östersjölax.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!