HaV föreslår tillsyn utan bricka

Snart ersatt? Sportfiskarna och mängder av tillsynsmän sågar HaV:s förslag om att ersätta den nuvarande brickan med ett plastkort där personuppgifter framgår. Foto: Bengt Olsson

Havs- och vattenmyndigheten har lämnat en remiss med förslag på nya föreskrifter om fisketillsyn. Ett av förslagen går ut på att det nuvarande tjänstetecknet i metall byts ut mot ett väl synligt plastkort med fullständiga personuppgifter. Sportfiskarna, och mängder av deras förordnade fisketillsynsmän, tycker att förslaget är dåligt.

Arbetet med fisketillsyn är ofta ideellt och resursmässigt eftersatt. Ändå finns det många som ställer upp och därmed bidrar till att fiskeregler efterlevs.
Frågan är hur många som skulle vilja fortsätta sina åtaganden om metallbrickorna ersätts med plastkort och synliga personuppgifter? Sportfiskarna menar att förslaget skulle leda till färre tillsynsmän och tror att många skulle känna sig mindre trygga.

”Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn…”

– Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn och att därför gå runt med fullständiga personuppgifter på bröstet torde innebära markant ökad otrygghet och ökade risker för tillsynsmännen. Sportfiskarna kommer med säkerhet tappa fisketillsynsmän om förslaget går igenom, skriver Sportfiskarnas Fiskevårdschef Markus Lundgren i en kommentar till remissen.

Vi ringer upp Stig Thörnqvist, utredare på enheten för fiskereglering på HaV, och ber honom förklara vad som ligger bakom förslaget.

”Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort förordnandet utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem”

– Syftet har varit att underlätta arbetet med fisketillsyn, dels för tillsynsmännen som med det nya förslaget skulle slippa bära med sig sina förordnanden under uppdragen, dels för landets länsstyrelser som handlägger omkring 2000 förordnanden årligen. Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort ett förordnande utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem. Därmed har vi ett antal tjänstebrickor på drift, vilket förstås inte är bra. En poäng med plastkorten är att förordnandets slutdatum tydligt framgår vilket gör att de inte behöver samlas in. Men vi lyssnar gärna på åsikter om remissen och prioriterar förstås tillsynsmännens säkerhet. Jag har bara svårt att se varför brickan skulle leda till ökad trygghet, säger han.

Beslut om nya föreskrifter för fisketillsyn förväntas komma i början av 2018. Då hoppas Sportfiskarna att myndigheten tänkt om i frågan om metallbrickornas framtid.

”just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter”

-Havs- och vattenmyndighetens remissförslag är alldeles utmärkt med flertalet bra uppdateringar, men just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter. Det här är en fråga som de senaste veckorna engagerat mängder av fisketillsynsmän landet runt, berättar Markus Lundgren.

Läs HaV: remiss här.

Läs om Sportfiskarnas remissvar här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!