HaV föreslår tillsyn utan bricka

Snart ersatt? Sportfiskarna och mängder av tillsynsmän sågar HaV:s förslag om att ersätta den nuvarande brickan med ett plastkort där personuppgifter framgår. Foto: Bengt Olsson

Havs- och vattenmyndigheten har lämnat en remiss med förslag på nya föreskrifter om fisketillsyn. Ett av förslagen går ut på att det nuvarande tjänstetecknet i metall byts ut mot ett väl synligt plastkort med fullständiga personuppgifter. Sportfiskarna, och mängder av deras förordnade fisketillsynsmän, tycker att förslaget är dåligt.

Arbetet med fisketillsyn är ofta ideellt och resursmässigt eftersatt. Ändå finns det många som ställer upp och därmed bidrar till att fiskeregler efterlevs.
Frågan är hur många som skulle vilja fortsätta sina åtaganden om metallbrickorna ersätts med plastkort och synliga personuppgifter? Sportfiskarna menar att förslaget skulle leda till färre tillsynsmän och tror att många skulle känna sig mindre trygga.

”Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn…”

– Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn och att därför gå runt med fullständiga personuppgifter på bröstet torde innebära markant ökad otrygghet och ökade risker för tillsynsmännen. Sportfiskarna kommer med säkerhet tappa fisketillsynsmän om förslaget går igenom, skriver Sportfiskarnas Fiskevårdschef Markus Lundgren i en kommentar till remissen.

Vi ringer upp Stig Thörnqvist, utredare på enheten för fiskereglering på HaV, och ber honom förklara vad som ligger bakom förslaget.

”Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort förordnandet utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem”

– Syftet har varit att underlätta arbetet med fisketillsyn, dels för tillsynsmännen som med det nya förslaget skulle slippa bära med sig sina förordnanden under uppdragen, dels för landets länsstyrelser som handlägger omkring 2000 förordnanden årligen. Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort ett förordnande utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem. Därmed har vi ett antal tjänstebrickor på drift, vilket förstås inte är bra. En poäng med plastkorten är att förordnandets slutdatum tydligt framgår vilket gör att de inte behöver samlas in. Men vi lyssnar gärna på åsikter om remissen och prioriterar förstås tillsynsmännens säkerhet. Jag har bara svårt att se varför brickan skulle leda till ökad trygghet, säger han.

Beslut om nya föreskrifter för fisketillsyn förväntas komma i början av 2018. Då hoppas Sportfiskarna att myndigheten tänkt om i frågan om metallbrickornas framtid.

”just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter”

-Havs- och vattenmyndighetens remissförslag är alldeles utmärkt med flertalet bra uppdateringar, men just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter. Det här är en fråga som de senaste veckorna engagerat mängder av fisketillsynsmän landet runt, berättar Markus Lundgren.

Läs HaV: remiss här.

Läs om Sportfiskarnas remissvar här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!