Annons
Annons

HaV stoppar torskfiske i Kattegatt

Annons
Torskfiske

Enligt Internationella havsforskningsrådet, ICES, är torskbestånden i Kattegatt fortsatt svaga och på historiskt låga nivåer.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, stoppar det svenska fisket av torsk i Kattegatt från och med 27 maj. Skälet är att årets kvot i det närmaste är uppfiskad.
– Den tilldelade kvoten för i år är 37 ton och vi bedömer att cirka 30 ton redan är uppfiskat. Och då har vi ännu inte fått in all redovisning av förra veckans fiske, säger Jarl Engquist, handläggare vid HaV.
Sedan 2012 tillåts inget riktat torskfiske i Kattegatt men däremot tillåts yrkesfiskare ta i land en viss mängd torsk som så kallad bifångst. I år satte EU den kvoten till 37 ton för svenskt fiske.
– Enligt våra bedömningar har det fångats mellan 3 och 4 ton torsk i veckan den senaste tiden. För att kvoten skulle räcka hela året hade infiskningstakten behövt ligga på cirka 700 kilo per vecka, säger Jarl Engquist, handläggare på enheten för administrativ kontroll.
Enligt Internationella havsforskningsrådet, ICES, är torskbestånden i Kattegatt fortsatt svaga och på historiskt låga nivåer. HaV:s beslut innebär att allt svensk fiske av torsk i området stoppas. Från och med 28 maj är det inte heller tillåtet att landa eller lasta om torsk fångats i Kattegatt. Från och med 29 maj är det också förbjudet att sälja torsk som fångats här.
För tio år sedan låg den svenska kvoten för torskfiske i Kattegatt på 852 ton men har sedan dess minskat kraftigt för varje år. 2007 låg kvoten på 271 ton och 2011 var den nere på 86 ton.
Länk till HaV:s föreskrift om förbud mot svenskt fiske av torsk i Kattegatt

LÄS OCKSÅ

Annons
38 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Om sälen skulle få lika stor kvot som yf så har vi
  37t / (10 000 * 4* 0,2) dagar. = 4,625 dagar. Där 4 är dagskonsumtionen, och 0,2 beräknad andel torsk(20%)

  Alltså, knubbsälen i Kattegatt äter motsvarande yrkesfiskets kvot på 4,65 dagar Nu kanske någon korrupt miljöhjälte tänker OJ! Men var lugna, det finns rapporter som säger att säl…

 • Du menar att det vore bättre om knubbsälen åt något annat än sin normala föda? Kanske vore bra om den började äta all dumpad fisk så den kom till nytta?

  Om tillgångarna är så dåliga att de djur som äter den naturligt -och har levt på den långt före vi gjorde det blir ett problem så kanske man inte ska fiska på den spillran som finns kvar?

 • Tack Andreas før en førnuftig kommentar:-) Det blir så lätt pajkastning här inne.

 • Ja, precis som Andreas säger, så finns det andra argument till varför yrkesfisket endast skall få landa 1,2% av knubbsälen utav torsk. Det mest uppenbara och bästa argumentet är ju att sälar är söta. Nu fungerar ju det inte på alla så då får man ju dra till med andra argument. Utkast är ju ett sådant. Ett perfekt exempel på hur pass mycket…

 • utkast påverkar torskbestånden är 8-fjordar. Där har man förbjudit yrkesfiske och tillåter endast krokfiske.

  Studierna har visat att torskbestånden fullkomligt har rusat i höjden i fjordarna. Eller de borde ju gjort det, men det ofantliga utkastet ifrån sportfisket på torsk gör att inte torsken återhämtar sig. Det finns några oärliga….

 • sportfiskare som tycker att sälbeståndet kanske påverkar torsken i 8-fjordarna, men var glada, säpo har dem under lupp för sådana extreminister borde utrotas.

  Som sista argument så kan man ju med lätthet se att sälen absolut inte kan ha något med nedfiskningen av vissa arter att göra. Detta kan man utläsa i en eminent rapport. Där kan man..

 • nämligen läsa att arter såsom skrubba,öring,piggvar, rötsimpa, fjärsing inte ingår i sälens föda i någon större utsträckning. Och alla som fiskar vet ju att de arterna är ju lika nedfiskade som torsken(harkel). För, som sagt, det hela beror ju på ett överfiske av yrkesfsikare. Så det så.

 • Bor själv vid Kattegatt. Kan glädja er med att beståndet av Torsk bara blir bättre och bättre. Jag utgår dock från noll. Just nu så myllrar det med fisk (sej, tobis, torsk, vittling och enstaka bleka) och det går att landa torskar på 1,5 kg från land där jag bor. Det var många år sedan det gick. Är ganska övertygad att de hårdare tagen mot

 • yrkesfisket har bidragit till det numera bättre fisket. Självklart är det långt kvar till det glada 80-talet. Men om vi nu förvaltar havet väl så verkar det att finnas hopp. Personligen trodde jag det var kört. Vi bör dock skydda fiskebankarna som t.ex. Stora Middelgrund från yrkesfiske då det är uppväxtplatser för småfisk.

 • Förövrigt så tror jag att sälens föda i mina trakter består av 95 % plattfisk.

 • För vissa är ekosystem lika lätthanterade som ett mattetal i lågstadiet. En art äter en annan art då är det en art kvar, det var ju inte så svårt!
  Man kanske skulle kunna lösa alla försörjningsproblem genom att utrota säl, val, haj, torsk, lax och alla andra rovfiskar, då borde det sen bli massor av krill, räkor och småfisk som vi kan leva på :)

 • Och jag glömde säga, din mentallitet att ekosystem är komplicerade fins representerad i artikeln.

  En tjänsteman kan inte lägga skulden på sälen för att stränderna stängs, för det här med ekosystemen är ”svååååååra grejor vetty”. Speciellt om man har 50k i månaden av skattebetalarnas pengar. Då kan tom med ett förskolemattetal bli vääääldigt…

 • Svårt.

  *Fiskejournalen. Ni har en bugg som kapar det sista i kommentarerna*

 • Inom 8 fjordar är det förbjudet att fiska Torsk, Kolja och Bleka året om både för sportfiske och yrkesfiske !!!

 • Tragiskt att yrkesfiskarna inte ens kan hjälpa varandra. Årets 37 ton var till att sälja bifångsten av torsk vid kräftfiske. Nu har vissa båtar gått efter bara torsk och på så sätt satta sina kompisar i sticket.

 • Japp, Krister, det är förbjudet att fiska torsk. Samtidigt är det tillåtet att sportfiska men inte tråla.

  Enligt vissa så är ju utkasten problemet, inte sälen. Och därmed måste ju det vara utkasten från sportfiskare i 8-fjordar som gör att inte torsken kommer tillbaka. För sälen är söt och kan därför inte påverka bestånd. Eller??

 • Ja Anders, det är lite märkligt med torsken. De kräfttrålarna som jag vet om, verkar inte landa torsk alls. De landar typ 6-10 backar kräfta och några kilo med fisk. Mest vittling. Ofta mindre än 1 kg torsk vad jag kan se.

  I vilket fall som helst har de inte satt kräftfiskarna i sticket. De får ju ingen torsk ändå.

 • Det är inte tillåtet att sportfiska Torsk i 8fjordar.
  Min ståndpunkt angående sälen vet du redan från tidigare ”debatt”.
  Sälen kan säkert vara ett problem för torsken att återkolonisera sig då beståndet var kört i botten innan fiskeförbudet infördes.

 • Josef då undrar jag vilka kräfttrålare du känner? Enligt kräftfiskare i Kattegatt så får dom mer torsk än någonsin i trålen så det verkar konstigt att just dina kontakter inte fått någon torsk i sina trålar, eller hur?

 • Krister, helt korrekt, därför måste ju det vara utkasten från sportfisket som gör att torsken inte återetablerar sig. Och efterssom då sportifisket har sådana grymma utkast så tycker jag att man skall förbjuda sportfisket i 8 fjordar( en yrkesfiskare argumenterar ala sportfiske style)

 • Anders, det är nog som du säger beroende på var man fiskar. Jag kan bara gå på vad jag ser vad de landar och säger. Förmodligen fiskar de rent på kräfta.

  Jag förmodlar att det kan finnas kvottaktiska anledningar. Precis som med sill och makrillfisket så pratas det om personliga kvoter. Kan man då landa ett par procent av torsken i Kattegatt..

 • så blir det mycket pengar i framtiden. Se på sillfisket som baserades på historiskt infiske. Om Kattegatt kvoten kommer baseras på samma sätt som tidigare, kommer det löna sig att grisa sig. Och de som försöker fiska skonsamt får betala. Ni kan ju gissa vilka som blir kvar inom fisket.

 • Min kommentar innan var ju bara ett allmänt påstående från min sida, det var inte min mening att just du skulle ta åt dig Josef, och bli irriterad.
  Men det var ju bra att du bifogade länken till artikeln, glömde ju det i matematikexemplet; en art äter upp en annan art, då blir det ju en art kvar plus bajs förståss. Tack för att du påminde om det!

 • Sven, np, jag trodde jag var satirisk emot sälkramare som förvandlar surfarstränderer till fekaliestränder bara för att sälar är söta.

 • Hmm, intressant vore ju att veta hur havet såg ut innan fiskebåten guppa över haven. Va det ett hav fullt av bajs, fiskrester och söta gubbhuvuden som mötte de första fiskarna?
  Josef, upplys mig!

 • Fredrik, havet är och kommer vara lika förändrat som land. Endera kommer du få ägna ditt liv att se människan som ondska, eller så får du acceptera faktum. Har svårt att se att alla Svenskar som åker till Kroatien och semestrar argumenterar för införandet av lejon där.

  När det gäller säl så behöver vi inte utrota dem, det räcker gottligt med..

 • 3000 individer.

  Att spöka ut kusten med 15000 sälar klarar uppenbarligen inte ekosystemet av. Jag menar, något mer articifiellt konstigt i ekosystemet än total fredning av säl får man leta efter. Så vad tror du hände med sälar som låg och sola mitt bland människor innan fiskebåtar?
  Att det finns problem med fisket är vi överens om, men i

 • dagsläget är döligheten ifrån säl och skarv så hög på fiskearter att det inte längre går att räkna på den mänskliga fiskemortaliteten längs med kusterna i Sverige.

  Ingen har ens märkt att det införts trålförbud mm. Och när yrkesfisket landar % av vad sälen äter så är det inte så konstigt. OM man inte är ekofascist då.

 • JO, för att se frukten utav ekofacsim så är det bara att se på Barentshav kontra Grand Banks. I Grand Banks har sälbeståndet vuxit alla Greenpeace style och i Barentshav inte. Barentshav har kanonfiske på torsk medan Grand Banks inte. Inte så konstigt då sälen beräknas äta fler torskar än vad människan fiskade som allra mest.

 • Vilket kvalificerat skitsnack!!!
  Det är stötande att läsa dina enfaldiga åsikter och slutsatser.

  Fråga dig själv 2 saker!

  1. Hur länga har säl och torsk funnits tillsammans i olika hav!

  2.När började människan med rovdrift efter torsk m.m. ?

  Nå?

  Du Josef som hävdar att du är utbildad biolog vad kom du fram till ?

 • Nu är det inte sälen eller skarven som trålat sönder våra bottnar. Det är inte sälen som fiskat sönder vårat Kattegatt. Mitt radikala förslag är att staten helt enkelt ger alla yrkesfiskare a-kassa under två år (givetvis med a-kassa baserat på den inkomst dom redovisat sista året.) Det skulle alla tjäna på

 • Yrkesfiskare (Svenska de enda i Östersjön som
  inte får fiska lax ge dem en vettig dagsersättning
  för att skjuta ut säl och skarv.
  Denna jävla fiskepolitik som missgynnar svenska
  yrkesfiskare.Ska vi inte ha mat för konsumtion.
  Stoppa svartfisket,stöd de mest kontrollerade.
  S-Yrkesf.ska fiska på samma bestånd som andra
  länder gäller laxen

 • Trollaren. För det första är inte lax från östersjön lämplig att äta. Läs på livsmedelsverkets hemsida.
  För det andra så är väl yrkesfiskarna de enda som blivit gynnade av svensk fiskeripolitik. Man har tillåtit en kvot på ca 60% årligen av totala tillgången.
  Det hjälper ju inte bestånden att det finns ännu sämre fiskeripolitik i andra länder.

 • Det är oxå tänkvärt att den stora decimeringen av t.ex torskbestånden på 80-90talet skedde under en tid när Sälbestånden runt våra kuster var historiskt svaga.

  Snälla Trollaren gå inte på tugget från yrkesfiskelobbyn som inte gör annat än skyller ifrån sig.

  Kan vi använda yrkesfiskarna till miljöinsatser är jag för det förövrigt.

 • Till dig Josef:
  Att en människa som du bara orkar skriva en massa blaj, rapakalja, skitsnack, blaha blaha, nonsens och annat t.ex. ”att sälar är söta m.m. För fan, ta kamma till dig lite och höj nivån lite samt kom med riktiga argument. Annars kan du lägga av. Man blir så innerligt trött av ditt tjafs. Skärp dig eller lägg av…

Annons
AKTUELLT

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons