HaV stöttar Sommens öring

Svårpasserat hinder. Den otidsenliga fisktrappan i Laxberg vid Sommens utlopp ska byggas om. Foto: Lars Gezelius.

Det ser ljusare ut för den nedströmslekande Sommenöringen. Länsstyrelsen i Östergötland har nämligen fått 2.3 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten för att stärka beståndet. Pengarna ska ge en ny och förbättrad fiskväg mellan Sommens utlopp och Svartån.

Sommens nedströmslekande öring är genetiskt unik och kan bli riktigt storvuxen. Kraftverket i Laxberg har dock länge utgjort ett betydande vandringshinder vilket bidragit till att beståndet är hotat. Länsstyrelsen Östergötland har därför, i samverkan med kraftbolag, markägare, kommun och fiskevårdsområde, arbetat för att förbättra förutsättningarna för lekande fisk. Många åtgärder har redan gjorts i den nedströms värdefulla Lillån. Att bygga en fiskväg vid sjöns utlopp i Svartån har varit centralt i det långsiktiga arbetet och kan nu realiseras genom det statliga bidraget.

”Många parters långvariga samverkan och inte minst ett stort lokalt engagemang har bidragit till framgången”

– Det är glädjande att det nu finns gällande beslut från Mark- och miljödomstolen som ger kraftbolagen, Motala Ströms Samfällighetsförening, tillstånd till ombyggnation av fiskvägen och att HaV stöttar ekonomiskt. Stöd kommer också att sökas från bl.a. Europeiska havs- och fiskerifonden. Många parters långvariga samverkan och inte minst ett stort lokalt engagemang har bidragit till framgången, säger biolog Lars Gezelius på Naturvårdsenheten i Östergötland.

Läs mer om projektets beviljning här.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!