HaV stöttar Sommens öring

Svårpasserat hinder. Den otidsenliga fisktrappan i Laxberg vid Sommens utlopp ska byggas om. Foto: Lars Gezelius.

Det ser ljusare ut för den nedströmslekande Sommenöringen. Länsstyrelsen i Östergötland har nämligen fått 2.3 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten för att stärka beståndet. Pengarna ska ge en ny och förbättrad fiskväg mellan Sommens utlopp och Svartån.

Sommens nedströmslekande öring är genetiskt unik och kan bli riktigt storvuxen. Kraftverket i Laxberg har dock länge utgjort ett betydande vandringshinder vilket bidragit till att beståndet är hotat. Länsstyrelsen Östergötland har därför, i samverkan med kraftbolag, markägare, kommun och fiskevårdsområde, arbetat för att förbättra förutsättningarna för lekande fisk. Många åtgärder har redan gjorts i den nedströms värdefulla Lillån. Att bygga en fiskväg vid sjöns utlopp i Svartån har varit centralt i det långsiktiga arbetet och kan nu realiseras genom det statliga bidraget.

”Många parters långvariga samverkan och inte minst ett stort lokalt engagemang har bidragit till framgången”

– Det är glädjande att det nu finns gällande beslut från Mark- och miljödomstolen som ger kraftbolagen, Motala Ströms Samfällighetsförening, tillstånd till ombyggnation av fiskvägen och att HaV stöttar ekonomiskt. Stöd kommer också att sökas från bl.a. Europeiska havs- och fiskerifonden. Många parters långvariga samverkan och inte minst ett stort lokalt engagemang har bidragit till framgången, säger biolog Lars Gezelius på Naturvårdsenheten i Östergötland.

Läs mer om projektets beviljning här.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!